rakan-rakan vip

Sunday, 19 February 2012

talam kacang merah


Assalamualaikum.....
               selamat pagi dan salam ceria selalu dari kakna untuk semua kawan-kawan.sekarang ni kakna tak boleh setiap hari nak berentry.ada masa baru boleh nak berentry.budak kecik setahun setenggah ni tak tahu bahasa lagi.pantang tengok mak dia duduk depan ni.mula la marah.

ari ni kakna ada talam kacang merah yang kakna tengok di umah yati.di umah yati ada perbagai talam.kakna pula suka kacang merah ni.tu yang mesti cuba ni.dah cuba ni.. sedap.terima kasih yati.mula-mula lepas yati tayang kakna nampak ady dah cuba.inilah hasil yang kakna cuba.

TALAM KACANG MERAH.
sumber: yati -sinar kehidupan

bahannya:
11/2 cawan kacang merah* [ yg telah di rebus]
1 cawan air *[kisar dgn kacang]
11/2 cawan tepung beras
2 cawan santan sederhana pekat
2 sudu besar tepung hoen kwee/tepung jagung
1cawan gula halus.
pewarna merah

caranya:
kisar kacang merah dengan air.dalam mangkuk lain, masukkan tepung beras,tepung jagung,gula,garam dan santan.kacau sebati dan tapis.masukkan dalam kacang merah gaul sebati.masukkan dalam periuk dan kacau atas api sederhana selama 10 minit.tutup api tuang adunan dalam loyang yang telah dilapik atau sapu minyak.kukus selama 25 minit.sementara menunggu siapkan lapisan atas pula.

Lapisan atas.
bahannya:
11/2 cawan tepung gandum
1cawan gula halus
2biji telur
1cawan santan pekat
2cawan air [kisar dengan 2 helai daun pandan]
garam
pewarna hijau.

caranya:
satukkan semua bahan.kacau sebati dan tapiskan.masak di atas api sederhana hingga naik wap atau 10 minit tutup api dan tuang adunan keatas adunan tadi.kukus selama 25-30 minit.setelah siap biar betul2 sejuk baru potong.

4 comments:

  1. salam...wah sedapnya kuih..kita jugak x rajin nak wat..

    ReplyDelete
  2. Salam kak na! kalau akak jemput kita g umah akak mkn talam kita dgn tak segannya dtg hihihi...kita mmg suke kuih2 talam gini, sejak2 duk jauh sume2 rasa nk makan tp yg ketara sgt sejak dah duk kat luar negara ni kita suke buat kuih2 terutama sekali kuih talam, sukeeeeeee sgt! sbb tu bdn kita naik hihihi... skrg ni dah kurangkan buat kueh tp bila nmpk org buat kita pun nak buat jugak sbb lama tak makan :D

    ReplyDelete
  3. salam kak na..

    Ita pun suka kacang merah..
    Hari tu nampak yatie buat pun teringin jugak nak buat..
    Suka warnanya tu.. hijau dan pink purple.. menarik kan..
    rasa dah tentulah sedap!

    ReplyDelete
  4. Malam Kak Na.. Melly pun suka makan talam apa aja, tapi malas mau buatnya sendiri, karena anak anak ngga suka makan nya..nampak sedap talam nya, cobain 2 dong.. hehe

    ReplyDelete