rakan-rakan vip
Friday, 30 September 2011
asam pedas daging
assalamualaikum......
dah lama kakna teringin nak buat asam pedas daging ni.baru cuba kemarin ari baru masukkan dalam n3 ni.sedap ..lain kali boleh buat lagi.dah lama kakna nampak resepi ni.cuma takut family tak suka.tu yang lambat nak cuba.
Asam pedas daging.
500 gm daging.
15 biji cili kering.*
2 biji bawang besar*
2batang serai*
2 cm halia*
2 cm lengkuas*
1 s.k asam jawa [adabi pes asam jawa]
1 biji tomato
daun kesum
garam dan gula.
bahan tumis [cengkeh,buah pelaga,bunga lawang dan kulit kau manis]
caranya:
daging di rebus dahulu.mesin bahan yang bertanda * hingga lumat.panaskan minyak dan tumis bahan tumis.kemudian masukkan bahan yang di mesin.masak hingga naik minyak masukkan daging dengan airnya sekali.untuk kuahnya jangan banyak air sangat.didih kan hingga daging empuk.masukkan asam jawa ,garam dan gula secukupnya.setelah didih dan masak masukkan tomato yang di belah empat dan daun kesum.siap boleh di hidang.
Thursday, 29 September 2011
puding roti bersos kaya
assalamualaikum.....
semoga sihat semua orang menjalankan rutin harian di muka bumi allah ini.ari ni kakna ada entri puding roti bersos kaya.tiada perbezaan pun dengan resepi orang lain cuma kakna bersoskan kaya je..
yang ini sebelum kakna letak sosnya.nampak macam kakna tak letak dalam pingan lak.pingan kaca jernih yang kakna guna.. tulah nampak macam tu.. kakna nak bagitau nak buat sekaya ni kena ada kesabaran sikit kalau tak.sekaya tu akan berketul2.kalau jadi macam tu nak haluskannya kenalah blend.
PUDING ROTI BERSOS KAYA
bahannya:
3 keping roti [boleh tambah jika suka
125 ml susu segar ]kakna ganti dengan 250 ml
125gm krim ]1cwn susu cair
100gm kismis
25gm gula
1s.k esen vanila
1 biji telur
1 s.b mentega
bahan sos kaya:
250 ml telur
250gm gula perang
250ml santan
2 helai daun pandan
cara menyediakannya:
pukul telur,susu,krim.gula dan esen vanila sehingga gebu.
buang kerak roti,kemudian sapu dengan mentega dan potong bentuk yang disukai.
kemudian ratakan dalam dulang dan taburkan kismis.kemudian lapik dengan roti lagi di atasnya. tuang adunan yang di pukul tadi sehingga menutupi keseluruhan roti.biarkan lebih kurang 30 minit.
sementara itu sediakan kukusan anda dan didihkan air.kemudian kukuslah hingga masak lebih kurang 30 minit.
cara membuat sosnya.pukul telur hingga kembang.kemudian masukkan santan.masak di atas api yang perlahan dan sentiasa kacau.masukkan gula perang kacau hingga sebati.masukkan daun pandan.kacau hingga berkrim.kemudian biar sejuk dan hidang bersama roti.
Wednesday, 28 September 2011
jemput-jemput nasi sejuk
assalamualaikum...
meh.. sarapan dengan cucur kakna meh.ari ni kakna buat cucur nasi.kakna tengok c.mat gebu buat nampak sedap lagi.kakna pun cuba juga lah.sedap.... anak2 suka.rangup di luar lembut di dalam.cuba jangan tak cuba.senang....lagi best cicah dengan sos cili.
bahannya:
1 mangkuk nasi
1 mangkuk tepung gandum [tidak terhad
50gm ikan bilis [dimesin
1 biji bawang besar [ dimesin
1-2 biji cili hidup
30gm daun kucai
garam
caranya:
nasi di blend dengan sedikit air.kemudian masukkan dalam mangkuk dan campurkan bahan yang telah di mesin.cili di potong kecil2.daun kucai di potong pendek2.satukan dalam mangkuk.masukkan garam.kacau dan masukkan tepung sikit2 hingga mendapat adunan yang stabil untuk buat jemput2.kemudian goreng macam biasa kita mengoreng jemput2.siap boleh di hidang.
Tuesday, 27 September 2011
kari rebung
assalamualaikum......
rebung lagi.. kakna buat kari dengan ayam.biasanya bagi orang utara rebung di masak bersama daging. hubby kakna suka rebung yang di masak kari.maklum lah orang utara ni suka kari.rebung ni dari baki ari tu la..kakna masak dengan ayam sebab malas nak ke pasar...hujan..dengan ayam pun sedap.tambah lagi bagi yang suka rebung ni.
KARI AYAM REBUNG.
bahannya:
500gm ayam
400gm rebung
50gm serbuk kari daging
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2cm halia
5cm kulit kayu manis
3-4 biji buah pelaga
5biji bunga cengkih
4 biji bunga lawang
50gm kerisik
150ml pati santan
garam secukupnya
caranya:
panaskan minyak untuk menumis.tumis kulit kayu manis.bunga lawang,bunga cengkih dan buah pelaga.kemudian masukkan bawang putih,bawang merah dan halia yang di hiris halus.serbuk kari di campur dengan sedikit air untuk jadikan pes.setelah garing bawang masukkan rempah kari dan masak hingga pecah minyak.kemudian masukkan ayam dan rebung kacau ,masukkan santan dan tambah air untuk dapatkan kuahnya.biar didih dan masukkan kerisik.masak lagi hingga didih masukkan garam secukupnya.siap untuk di hidang.
Monday, 26 September 2011
roti john
assalamualaikum...
ari ni kakna masukkan entri roti john.kakna dapat resepi dari tv.entah racangan apa kakna tak ingat.kakna tengok gitu je.. tu la tak ingat tapi yang kakna ingat pakcik ni ada restoren.mudah je...tapi berbaloi kalau cuba.dah beberapa kali kakna cuba.dapat sambutan dari family.kenalah buat lagi.
ROTI JOHN
bahannya:
1 biji roti perancis [roti kebab pun boleh
2 s.besar pes cili
50gm ikan bilis
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2-3 biji telur
majerin
caranya:
ikan bilis di mesin halus.bawang besar dan bawang putih juga di mesin halus.satukan semua bahan kecuali majerin.kemudian masukkan telur.jika terlalu pekat tambah telur lagi.jika suka boleh tambah garam dan perasa secukupnya.panaskan kuali leper dan letakkan sedikit majerin.sapu rata majerin atas kuali.potong roti dan belah jangan putus.sapukan adunan tadi rata atas roti.kemudian letak tertiarap atas kuali hingga masak dan alih2kan hingga masak .dan siap di hidang.
Sunday, 25 September 2011
nasi lemak
assalamualaikum.....
ari ni kakna nak entry nasi lemak yang simple je.tak ada kelainan sangat.senang untuk buat makan sendiri.cuti hari minggu boleh buat untuk anak2.nasi lemak kakna warna biru sebab kakna letak bunga telang yang di gunakan untuk buat nasi kerabu pantai timur.nasi lemak ni boleh di perbagaikan dengan apa yang kita nak cuba.contohnya lamuni. ambil sedikit daun lamini kemudian blend ambil airnya masak dengan nasi.tapi ingat jangan keterlaluan menambah bahannya.kakna buat nasi lemak ni simple je untuk sarapan hari minggu.
NASI LEMAK
bahannya:
2 gelas beras.
3 gelas santan.
2cm halia [ dimayang
2 ulas bawang merah [ dimayang
2 batang serai [ di ketuk
garam secukupnya
caranya:
masukkan semua bahan ke dalam periuk masak macam biasa.masak bolehlah dihidang dengan sambal tumis dan bahan lain yang sepatutnya.
Friday, 23 September 2011
kek puding karemel
assalamualaikum...
ari ni kakna saja nak entry kek puding karamel.tengok ramai yang buat kek ni.kakna pun nak juga masukkan kek karamel ni.ini bukan percubaan pertama lagi. ntah yang ke berapa ntah.ramai yang suka kek ni.kalau nak resepinya ada dalam senarai kek kakna. cuba lah sekali buat ada saja permintaan.
yang ni belum potong lagi.kakna gandakan adunan puding untuk dapatkan hasil puding yang tebal.
Thursday, 22 September 2011
sambal rebung
assalamualaikum...
apa khabar... harap sihat sejahtera semua.ari ni kakna ada entry sambal rebung.al kisahnya kakna ke rumah bapa saudara kakna. kebetulan sepupu kakna tinggal dekat di situ .anak bapa saudara kakna la...sepupu kakna tu lak tanam banyak pokok buluh.buluh madu kalau tak silap kakna.jadi bila balik dapatlah buah tangan rebungnya tu.... pesan diorang rebung ni tak boleh simpan lama, balik mesti cepat di siang dan rebus jika tak nanti akan keras rebung tu.bila dah rebus bolehlah simpan dalam peti ais.masak bila nak gunanya.rebung ni taklah masam macam dijual dalam pasar.selalunya kakna guna rebung dari buluh genting untuk masak sambal ni.dah ada rebung madu ni kakna cuba buat lah dengan rebung ni.memang sedaplah bagi orang sukakannya.
bahannya:
300 gm rebung [yang telah di rebus
10 biji cili kering [dikisar
3 biji bawang merah [dimayang
3 biji bawang putih [dimayang
100gm udang atau ikan bilis
air asam jawa [ikut selera
gula secukupnya
garam
caranya:
panaskan minyak dan tumis bawang merah dan putih hingga garing.masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak [nampak minyak naik atas cili].kemudian masukkan gula dan garam secukupnya.kacau dan masukkan udang atau ikan bilis.kacau dan masukkan rebung kemudian masaklah hingga masak.siap di hidang.
Wednesday, 21 September 2011
keropok lekor
assalamualaikum.
salam sejahtera di harap semua sihat.ari ni kakna ada entry keropok lekor.sebelum ni kakna ada ke pantai timur.suka sangat dengan keropok lekor.tu lah kakna buat.sampai di pasar payang kakna cari tepung sagu. balik kakna cuba buat lah keropok lekor.hubby kakna kata jadi maka jadi lah.kekadang bila beli tulang banyak dalam keropok lekor ni. sebab tu lah hubby kakna tak minat.kena lah cuba buat sendiri.
tu lah pesan kawan kakna tu.
keropok lekor.
bahannya:
1 kg ikan sardin.
5-10 ulas bawang putih [kakna guna 5 je
500 gm tepung ubi/sagu [jangan masukkan semua-elok setenggah dulu
2 cawan tepung gandum
1s.k baking powder
garam
perasa
sedikit air saja untuk blend.
caranya:
asingkan isi ikan dari tulang.kemudian kisar bersama bawang putih dan sedikit air.masukkan adunan ke dalam mangkuk.kemudian tambah garam dan perasa.[kakna tak guna perasa]. gaul dan masukkan kedua2 jenis tepung bersama baking powder.gaulkan adunan hingga tak melekat di tangan.tambahlah tepung ubi/kanji sekiranya adunan lembik.pastikan tak terlalu keras atau lembik.kemudian sapukan minyak di tangan ambil sedikit adunan uli dan bentukkan panjang.masukkan dalam air didih atas dapur biar timbul baru angkat.air di didihkan dengan sedikit minyak.
air asam [sos cili]
1 mangkuk cili yang dikisar
1 mangkuk air asam jawa
2 keping gula melaka
gula pasir secukup rasa.
garam secukupnya
caranya:
masukkan semua bahan dalam periuk dan didihkan hingga pekat.
dengan api yang sederhana.
.
salam sejahtera di harap semua sihat.ari ni kakna ada entry keropok lekor.sebelum ni kakna ada ke pantai timur.suka sangat dengan keropok lekor.tu lah kakna buat.sampai di pasar payang kakna cari tepung sagu. balik kakna cuba buat lah keropok lekor.hubby kakna kata jadi maka jadi lah.kekadang bila beli tulang banyak dalam keropok lekor ni. sebab tu lah hubby kakna tak minat.kena lah cuba buat sendiri.
ini percubaan pertama. nanti ada masa kakna nak buat lagi.yang sebelah ni baru angkat dari rebusan. masih panas ni.hasilnya semua kakna dapat dengan resepi yang kakna guna di bawah ni.tak habis kakna simpan dalam peti ais.bila nak makan kakna goreng lak.memang puas lah bila buat sendiri.kakna ada kawan dari pantai timur bagitau. kalau nak buat
keropok elok guna ikan sardin,ikan merah atau ikan kayu.tu lah pesan kawan kakna tu.
keropok lekor.
bahannya:
1 kg ikan sardin.
5-10 ulas bawang putih [kakna guna 5 je
500 gm tepung ubi/sagu [jangan masukkan semua-elok setenggah dulu
2 cawan tepung gandum
1s.k baking powder
garam
perasa
sedikit air saja untuk blend.
caranya:
asingkan isi ikan dari tulang.kemudian kisar bersama bawang putih dan sedikit air.masukkan adunan ke dalam mangkuk.kemudian tambah garam dan perasa.[kakna tak guna perasa]. gaul dan masukkan kedua2 jenis tepung bersama baking powder.gaulkan adunan hingga tak melekat di tangan.tambahlah tepung ubi/kanji sekiranya adunan lembik.pastikan tak terlalu keras atau lembik.kemudian sapukan minyak di tangan ambil sedikit adunan uli dan bentukkan panjang.masukkan dalam air didih atas dapur biar timbul baru angkat.air di didihkan dengan sedikit minyak.
air asam [sos cili]
1 mangkuk cili yang dikisar
1 mangkuk air asam jawa
2 keping gula melaka
gula pasir secukup rasa.
garam secukupnya
caranya:
masukkan semua bahan dalam periuk dan didihkan hingga pekat.
dengan api yang sederhana.
.
Tuesday, 20 September 2011
puding kacang merah
assalamualaikum.ari ni kakna ada entry puding ... kakna buat untuk permintaan seseorang.kakna pun tak pernah buat.jadi diatas permintaan kakna cuba buat itulah hasilnya.
puding kacang merah:
13 gm agar-agar
8 gelas air
1 tin kacang merah
1 cwn susu cair
100gm gula [ikut kemanisan yang di perlukan
pewarna merah rose
caranya:
masak agar2 hingga hancur.kacang merah dibacuh dan tapis.letak dalam loyang.setelah agar2 hancur masukkan gula secukupnya.kemudian ambil sedikit dan tuang atas kacang merah separas kacang sahaja.
selebihnya masukkan susu cair dan pewarna merah.tuang perlahan-lahan ke atas kacang merah tadi dan biar sejuk dan dapatlah hasilnya macam kakna buat.
puding kacang merah:
13 gm agar-agar
8 gelas air
1 tin kacang merah
1 cwn susu cair
100gm gula [ikut kemanisan yang di perlukan
pewarna merah rose
caranya:
masak agar2 hingga hancur.kacang merah dibacuh dan tapis.letak dalam loyang.setelah agar2 hancur masukkan gula secukupnya.kemudian ambil sedikit dan tuang atas kacang merah separas kacang sahaja.
selebihnya masukkan susu cair dan pewarna merah.tuang perlahan-lahan ke atas kacang merah tadi dan biar sejuk dan dapatlah hasilnya macam kakna buat.
Monday, 19 September 2011
marble blueberry cheese brownies
assalamualaikum. ari ni kakna ada entry brownies resepi dari blog citarasawan.kakna cuba buat sebab kebetulan ada semua bahan yang diperlukan.yang di atas ni sedang di bakar.entah kenapa kakna tak perasan yang oven kakna tak ada pengunaan api bawah saja.jadi nak tak nak kena lah pakai api bawah atas.lihat lah hasilnya di bawah ni.gelap keju kakna di buatnya.
marble blueberry cheese brownies.
bahannya:
250gm mentega
110gm serbuk koko
300 gula kastor
100gm jem bluberry atau lain2 jenis jem.
125ml susu cair
220gm tepung gandum
3 biji telur grade B [ di pukul ringan
1 s.k baking powder
1 s.k soda bikarbonat
1 s.k esen vanila
Topping cheese.
250 gm krim keju
100 gm gula kastor
2 biji telur grade B
caranya:
panaskan oven pada suhu 160C gris danalas oyang 10x10 empat segi.
ayak tepung,baking powder dan sodabikabonat ketepikan.
cairkan mentega dan masukkan serbuk koko ,gaul hingga rata.tutup api masukkan gula dan jem gaul rata.
masukkan telur yang di pukul rngan tadi dan susu cair di ikuti esen vanila kacau dengan whisk hingga rata.
ketepikan sedikit adunan dan masukkan ke dalam piping beg untuk membuat corak.
tuang dan ratakan adunan ke dalam loyang.bakar selama 20 minit dengan api atas dan bawah.
sementara itu sediakan topping cheese.putar krim cheese masukkan gula putar hingga sebati .
masukkan telur satu demi satu dan putar hingga licin dan tak berketul.tuang dan ratakan ke atas brownies.
paipkan dengan adunan coklat dan bentukkan corak marble.kemudian bakar semula selama 15 minit atau masak.
bahannya:
250gm mentega
110gm serbuk koko
300 gula kastor
100gm jem bluberry atau lain2 jenis jem.
125ml susu cair
220gm tepung gandum
3 biji telur grade B [ di pukul ringan
1 s.k baking powder
1 s.k soda bikarbonat
1 s.k esen vanila
Topping cheese.
250 gm krim keju
100 gm gula kastor
2 biji telur grade B
caranya:
panaskan oven pada suhu 160C gris danalas oyang 10x10 empat segi.
ayak tepung,baking powder dan sodabikabonat ketepikan.
cairkan mentega dan masukkan serbuk koko ,gaul hingga rata.tutup api masukkan gula dan jem gaul rata.
masukkan telur yang di pukul rngan tadi dan susu cair di ikuti esen vanila kacau dengan whisk hingga rata.
ketepikan sedikit adunan dan masukkan ke dalam piping beg untuk membuat corak.
tuang dan ratakan adunan ke dalam loyang.bakar selama 20 minit dengan api atas dan bawah.
sementara itu sediakan topping cheese.putar krim cheese masukkan gula putar hingga sebati .
masukkan telur satu demi satu dan putar hingga licin dan tak berketul.tuang dan ratakan ke atas brownies.
paipkan dengan adunan coklat dan bentukkan corak marble.kemudian bakar semula selama 15 minit atau masak.
Sunday, 18 September 2011
kek tapai ubi
assalamualaikum.. salam isnin.dah berapa ari kakna tak berblog.hujung minggu selalu bz.ari ni kakna ada entry kek tapai ubi.kebetulan ada tapainya.kakna cuba buat la.. resepi ni kakna tengok dekat blog k1.boleh tahan sedap juga kek ni.nak bagi rasa pun dah habis.
kek tapai ubi:
225gm mentega
160gm gula kastor
2s.k ovellete
6biji kuning telur
4biji putih telur
1/8s.k krim of tartar
200gm tapai ubi kayu lembut [lenyek halus
160gm tepung superfine
30gm susu tepung
2s.k coklat emulco.
caranya:
panaskan oven pada suhu 160c.alas loyang dengan kertas minyak .loyang 8".pukul putih telur dengan krim of tartar hingga bertanduk dan ketepikan.pukul mentega,gula dan ovellete hingga kembang.masukkan tapai ubi dan telur sebiji -sebiji hingga sebati.masukkan tepung dan susu yang telah diayak sikit2 denagan kaup balik bersama dengan putih telur tadi.ketepikan 1/4 adunan untukwarnakan dengan coklat emulco.tuang adunan asal dan ratakan.tuang adunan coklat diatas dan ratakan.bakar selama 30 minit dengan 15 minit api bawah dan 15 minit api atas.
kek tapai ubi:
225gm mentega
160gm gula kastor
2s.k ovellete
6biji kuning telur
4biji putih telur
1/8s.k krim of tartar
200gm tapai ubi kayu lembut [lenyek halus
160gm tepung superfine
30gm susu tepung
2s.k coklat emulco.
caranya:
panaskan oven pada suhu 160c.alas loyang dengan kertas minyak .loyang 8".pukul putih telur dengan krim of tartar hingga bertanduk dan ketepikan.pukul mentega,gula dan ovellete hingga kembang.masukkan tapai ubi dan telur sebiji -sebiji hingga sebati.masukkan tepung dan susu yang telah diayak sikit2 denagan kaup balik bersama dengan putih telur tadi.ketepikan 1/4 adunan untukwarnakan dengan coklat emulco.tuang adunan asal dan ratakan.tuang adunan coklat diatas dan ratakan.bakar selama 30 minit dengan 15 minit api bawah dan 15 minit api atas.
Wednesday, 14 September 2011
talam pisang
assalamualaikum..ari ni kakna ada entri talam pisang.kakna ni bukannya pandai sangat pasal buat kuih talam.bulan puasa ari tu kak ipar kakna bagi resepi ni.kakna cuba buat dah jadi macam atas tu..
boleh la kan.anak kakna bawa balik pisang ni.kakna pun tak tahu namanya.
kakna ada tanam di belakang rumah pisang ni tapi tak tahu namanya.yang satu tu pisang nangka.pisang ni walau pun dah ranum warnanya tetap hijau macam di atas tu.tapi sedap di makan mentah atau di buat masakkan.
bahannya:
lapisan bawah.
3 biji pisang [kalau pisang emas agarannya 8-10 biji
1/2 cawan tepung beras
50ml pati santan
5 sudu besat gula
secubit garam.
lapisan atas
1 cawan tepung beras
11/2 cawan santan pekat
secubit garam.
caranya:
panaskan air kukus. pisang di leyek dan campur dengan semua bahan lain .gaul rata dan masukkan dalam loyang.kakna guna loyang 8".masukkan dalam kukus selama 10-15 minit.sementara itu bancuh bahan atas.campur semua bahan atas dan kacau rata agar tak berketul
.kemudian tuang lapisan atas perlahan2.tutup dan kukus lagi 30 minit atau hingga masak.bila sudah masak biar sejuk dahulu baru boleh potong.
ikan sumbat
semua orang tahu buat ikan ni kan.saja kakna nak masukkan dalam entri ni.nak tambah koleksi dalam blog kakna.
bahannya:
2 ekor ikan cencaru atau jaket
4 biji cili merah
1 biji bawang besar
2 sudu besar taucu
2 ulas bawang putih
air asam secukupnya.
garam dan gula
caranya:
ikan di belah belakang dan cuci.lumur garam kunyit dan goreng macam biasa.mesin semua bahan lain.
panaskan dua sudu minyak tumis semua bahan yang di mesin.masak hingga pekat dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.setelah pekat tutup api dan bolehlah masukkan ke dalam belahan ikan yang telah di goreng tadi.siap di hidang....
bahannya:
2 ekor ikan cencaru atau jaket
4 biji cili merah
1 biji bawang besar
2 sudu besar taucu
2 ulas bawang putih
air asam secukupnya.
garam dan gula
caranya:
ikan di belah belakang dan cuci.lumur garam kunyit dan goreng macam biasa.mesin semua bahan lain.
panaskan dua sudu minyak tumis semua bahan yang di mesin.masak hingga pekat dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.setelah pekat tutup api dan bolehlah masukkan ke dalam belahan ikan yang telah di goreng tadi.siap di hidang....
sandwic sardin goreng
Assalamualaikum.... ari ni kakna ada entri sandwic aje.. kakna selalunya buat sandwic ni bila ada perjalanan jauh.baru2 ni kakna ke pantai timur untuk hantar anak kakna di sana.sandwic kakna buat untuk makan dalam kenderaan.dalam perjalanan jauh duduk saja dalam kereta terasa nak makan je.. sandwic ni boleh la di bekalkan.lama dulu kakna suka buat roti gulung dan goreng dengan minyak yang banyak.dengan resepi yang sama kakna cuba buat macam kakna buat sekarang.dan tidak makan masa yang lama untuk menyiapkannya.
yang ini masih dalam proses di atas dapur kakna mengunakan kuali leper untuk proses masak supaya cepat dan mudah.
bahannya:
1 bungkus roti potong [kakna mengunakan roti gardinia]
3 biji telur
1 tin besar sardin [kakna guna makerel ayam brand]
2 biji cili merah
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 s.b air limau kasturi [air asam jawa pun boleh]
daun bawang dan daun ketumbar
garam dan perasa jika suka
sedikit cili sos. [ kakna tak menggunakan sos dalam sardin]
caranya:
potong dadu bawang besar dan bawang putih.potong cili merah kecil2 sementara itu hancurkan isi sardin.
satukan semua bahan yang di potong dengan sardin. masukkan sos mengikut kepekatan yang di kehedaki
kemudian masukkan air asam dan garam.panaskan kuali masukkan sardin dan masak hingga masak.boleh la tabur daun bawang dan daun ketumbar.dalam mangkuk lain pecahkan telur dan kacau.sardin tadi di sapu atau ratakkan atas sebelah saja kemudian lipat dua .panaskan kuali dengan api perlahan.letak sedikit majerin dan ratakan .celup roti dalam telur dan goreng dengan majerin tadi hingga masak.jangan lupa alih2 kan roti untuk mendapatkan warna perang. jika suka boleh tambah lagi majerin supaya tidak hangus.ulanglah hingga habis dan siap untuk di hidang atau di bawa bekal.
yang ini masih dalam proses di atas dapur kakna mengunakan kuali leper untuk proses masak supaya cepat dan mudah.
bahannya:
1 bungkus roti potong [kakna mengunakan roti gardinia]
3 biji telur
1 tin besar sardin [kakna guna makerel ayam brand]
2 biji cili merah
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 s.b air limau kasturi [air asam jawa pun boleh]
daun bawang dan daun ketumbar
garam dan perasa jika suka
sedikit cili sos. [ kakna tak menggunakan sos dalam sardin]
caranya:
potong dadu bawang besar dan bawang putih.potong cili merah kecil2 sementara itu hancurkan isi sardin.
satukan semua bahan yang di potong dengan sardin. masukkan sos mengikut kepekatan yang di kehedaki
kemudian masukkan air asam dan garam.panaskan kuali masukkan sardin dan masak hingga masak.boleh la tabur daun bawang dan daun ketumbar.dalam mangkuk lain pecahkan telur dan kacau.sardin tadi di sapu atau ratakkan atas sebelah saja kemudian lipat dua .panaskan kuali dengan api perlahan.letak sedikit majerin dan ratakan .celup roti dalam telur dan goreng dengan majerin tadi hingga masak.jangan lupa alih2 kan roti untuk mendapatkan warna perang. jika suka boleh tambah lagi majerin supaya tidak hangus.ulanglah hingga habis dan siap untuk di hidang atau di bawa bekal.
Monday, 12 September 2011
mee goreng mamak
assalamualaikum... ari ni kakna ada entri mee goreng mamak.seingat kakna dulu banyak ada jual di tepi jalan.sekarang kalau makan mee goreng mamak pun dah tak sama dengan dulu lagi.ada je yang kurang.jadi bagi yang pernah makan yang dulu mesti la tak puas.orang umah kakna nak makan kena la buat sendiri dan di luluskannya.kakna pun cuba la buat..boleh la tahan...sedapnya ikut citarasa sendiri.macam tu la bagi sesiapa yang nak masak ni baik ikut citarasa sendiri jangan ikut betul2 dalam resepi tu.(maksud kakna jenis makanan macam ni je).kadang2 kita ada yang suka masin,manis dan itulah maksud kakna citarasa kita berbeza.
mee goreng mamak
120gm mee kuning
30gm taugeh [di celur terlebih dahulu
20gm sawi [ dipotong kecil
20gm ubi kentang [dipotong dadu
20gm tomato [ dihiris
20gm cucur udang [ dihiris
20gm kuah kacang
15gm filet ikan [ dihiris
15gm udang [ dibuang kulit
1-2 biji telur
2 ulas bawang putih [hiris
minyak masak secukupnya
bahan untuk hiasan
2biji cili merah [ dihiris
2biji limau kasturi [ dipotong dua
caranya:
*goreng filet ikan dan udang sehingga masak angkat dan ketepikan.
*panaskan minyak dan goreng pula bawang hingga keperang-perangan.
*masukkan mee,sawi,ubi kentang,tomato.cucur udang dan kuah kacang,perlahankan api dan di kacau rata.
*masukkan telur, udang dan filet ikan.
*masukkan taugeh dan gaul lagi.angkat dan sedia di hidang bersama hiasannya.
Thursday, 8 September 2011
tomyam campur
salam .. kakna ada entri tomyam .tomyam ni senang je..kakna tak pernah guna paste yang ada di pasaran.kalau kata tak pernah tak juga la kot.guna juga kekadang untuk buat nasi goreng ke... tapi dari dulu lagi kakna guna macam kakna buat ni.ada kawan kakna kata resepi ni asli.entah la janji ia menepati rasa dan kepuasan kita.cuba lah kalau nak tau keasliannya.....
bahannya:
2 batang serai [di ketuk]
4 helai daun limau purut [yang muda] [dikoyak]
6 cili padi [ikut citarasa sendiri] [di ketuk pecah aje]
3 ulas bawang putih.[di hiris]
2 biji bawang besar.[ di belah empat]
2 biji limau nipis
2 s.k lada sulah
bahan campurnya:
500 gm ayam
500gm udang
500gm sotong
2 keping fish cake
1 bungkus kecil fish ball
sayurnya:
2 batang lobak merah
2 biji tomato
1 bungkus jagung muda [kakna buang kulitnya]
200gm bunga kobis
1 bungkus cendawan tiram
caranya
panaskan minyak dan tumis bawang sampai layu masukkan semangkuk air.kemudian masukkan serai,cili dan daun limau tutup periuk sehingga mendidih dan bau aromanya.kemudian masukkan air dan perahan limau nipis mengikut kemasaman sendiri.kemudian masukkan semua bahan lain sehingga didih dan masukkan garam dan perasa.siap di hidang.
untuk sosnya.
100gm cili kering
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
di mesin dan tumis hingga masak.tambah garam dan perasa.di dalam gambar tak ada gambar sambal.sory.. lupa agaknya...dan tak ada dalam simpanan.ok cuba jangan tak cuba... sedap....
Wednesday, 7 September 2011
kuih cara manis
salam. ari ni kakna masukkan entri cara manis.kakna buat ni di atas permintaan anak kakna yang tujuh tahun.
nak makan cara manis.sebenarnya kakna jarang buat cara manis ni.selalunya ada permintaan baru buat.
bahannya:
1/2 kg tepung gandum.
200 ml santan.
1 biji telur.
air secukupnya.
garam dan gula.
caranya:
masukkan tepung ke dalam mangkuk, buat lubang di tenggahnya. masukkan telur dan santan serta garam .bancuh adunan hingga menjadi cair dan pekat.agak-agak tak pekat dan cair sangat.kemudian tuang ke dalam acuan cara yang telah di panaskan dan masukkan gula satu sudu kecil.bakar hingga masak.siap di hidang.
nak makan cara manis.sebenarnya kakna jarang buat cara manis ni.selalunya ada permintaan baru buat.
bahannya:
1/2 kg tepung gandum.
200 ml santan.
1 biji telur.
air secukupnya.
garam dan gula.
caranya:
masukkan tepung ke dalam mangkuk, buat lubang di tenggahnya. masukkan telur dan santan serta garam .bancuh adunan hingga menjadi cair dan pekat.agak-agak tak pekat dan cair sangat.kemudian tuang ke dalam acuan cara yang telah di panaskan dan masukkan gula satu sudu kecil.bakar hingga masak.siap di hidang.
Tuesday, 6 September 2011
tart cheese bluberry
assalamualaikum. ari ni kakna adatayangan tart bluberry cheese. kakna tengok semua orang dah buat.kakna baru nak cuba.maklum la kakna ni lambat sikit nak cuba .sebenarnya kakna bz nak uruskan anak kecil yang agak lasak ni .namanya adam .yang dalam gambar profile tu la.. dia.
anak kakna yang lain sebelum ni tak la ada yang lasak sangat macam tu.si adam ni sangat lasak.umur baru setahun dua bulan.dah suka panjat mana-mana tempat yang boleh dia panjat.kalau tak sampai dia akan letak lapik agar dia boleh panjat.macam di ajar-ajar.
tart bluberry cheese:
125 gm mentega
60 gm gula kastor
1 biji kuning telur
250 gm tepung gandum
secubit garam
1/2 s.k esen vanila
1/2 s. b air
caranya:
pukul mentega dan gula hingga kembang. masukkan telur,garam dan esen vanila.kacau hingga sebati.
masukkan tepung gandum kemudian uli hingga jadi doh.ambil sebesar ibu jari kemudian terapkan di acuan shellnya.bakar hingga masak.baru lah masukkan filling cheese dan bakar sekali lagi.160*c selama 5 minit.
Filling:
250 gm philadelpia cream cheese
60 gm mentega
60 gm gula aising
1 biji telur.
caranya:
satukan bahan di atas dan pukul hingga halus dan rata.kemudian bolehlah paip kan ke dalam kulit tart.
muffin coklat
kakna tak berapa pandai nak ambil gambar.nanti kakna kena belajar lagi ni.kali ni kakna cuba buat muffin coklat yang kakna tengok dalam blog hasue.mohon halal ya.kakna cuba dah ni...
memang sedap...
muffin coklat
bahannya:
200 gm coklat masakan
70 gm mentega
2 biji telur
50 gm gula kastor
60 gm tepung gandum
1 s.k baking powder
almond nibs secukupnya
caranya:
cairkan coklat dengan kaedah double boiler.kemudian masukkan mentega kacau hingga cair.
panaskan oven 170*c
dalam mangkuk lain masukkan telur dan gula. kacau sampai sebati (tak perlu kembang)
masukkan ke dalam mangkuk coklat kacau sebati.ayak tepung dengan b.powder kedalam mangkuk coklat gaul sebati.isi dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh.
bakar selama 20 minit.selepas 20 minit muffin ni masih lembik.biarkan ia akan keras bila sejuk.biar ia sejuk sendiri.
rendang tok
salam... ari ni kakna ada entri rendang tok.dulu kakna memang teringin sangat nak cuba buat rendang ni.
sekarang dah pun cuba.bagi kakna rendang ni memang sedap tapi yang kakna jumpa resepinya banyak sangat tak tahu yang mana ori .kakna pernah tinggal di selatan perak.kenduri kawin dia orang masak rendang ni.memang sedap.rempahnya pula di mesin sendiri maksud kakna tak beli yang dah siap.rempahnya kurang hancur(halus sangat) bila makan terasa rempahnya sedap....
bahannya:
11/2 kg daging batang pinang
50gm bawang merah [dihiris
50gm bawang putih [dihiris
50gm halia [dihiris (ikut citarasa sendiri)
perap bahan hiris dengan daging lebih kurang 2 jam
bahan untuk di kisar.
2 s.b biji ketumbar
1 s k jintan manis
1s.k jintan putih
2s.b paste cili
1s.b lada hitam
5 biji buah pelaga
5biji bunga cengkeh
5 cm kulit kayu manis
kerisik dari sebiji kelapa
santan dari 2 biji kelapa
caranya:
kisar bahan kisar dan gaul dengan daging yang di perap tadi. kemudian masukkan kerisik dan santan.
masukkan dalam kuali didihkan dengan api sederhana lebih kurang 2 jam atau kering.bila dah hampir kering kacaulah selalu agar tidak berkerak.
Sunday, 4 September 2011
kari ikan kering ala utara
salam semua ari ni kakna ada entri kari ikan masin.asyik makan ayam dan daging je.rendang ari-ari dah terasa la pula nak makan macam biasa lak.kakna buat ni semalam tak sempat nak entri.ari ni baru nak masukkan.semalam sibuk anak-anak nak balik asrama.
tadi kakna nampak mat gebu pun ada buat gulai nenas dengan ikan kering.jangan marah mat.. selera kita ni
yang sama agak nya.
kari ikan kering.
200gm tulang ikan kering ] ikan talang(kakna guna isi ikan)
2 biji terung
1/2 biji nenas
1 batang lobak merah ] jika suka
4 s.besar rempah kari ikan.
3 biji bawang merah ] hiris
3 ulas bawang putih ] hiris
daun kari
2 cm halia ] hiris
200 ml santan
caranya:
panas kan minyak untuk menumis.tumis bahan yang dihiris dan daun kari.apabila agak garing masukkan rempah kari yang di campurkan dengan sedikit air menjadi paste.
kacau hingga pecah minyak. masukkan sedikit air supaya tidak kering rempahnya.
kemudian masukkan terung dan lobak merah. kemudian masukkan nenas dan ikan kering.
kacau dan masukkan santan dan rasakan secukup garam nya.
p/s: ikan kering kakna rendam dahulu sebelum masak untuk mengurangkan kemasinannya.
Saturday, 3 September 2011
lontong
assalamualaikum...
lepas raya sibuk la pula nak buat umah terbuka kan .ni haa.. kakna ada lontong untuk rumah terbuka . jemput la.... cuba jangan tak cuba.tak akan menghampakan tetamu.
lontong:
2 kampit ketupat nasi ] rebus hingga masak.
bahan sayur lodeh.
2 biji terung ] hiris
2 keping tauhu ] hiris
2 keping tempe ] hiris
10gm kobis ] hiris
2 ulas bawang besar ] hiris
2 biji lobak merah ] hiris panjang
4 batang kacang panjang ] potong
50gm suhun
50gm fucuk
1 s.k serbuk kunyit
1 batang serai
santan secukupnya
garam secukupnya
caranya:
masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masukkan santan secukupnya.
didihkan diatas dapur hingga masak masukkan garam.sedia untuk di hidang.
sambal kacang:
300gm kacang tanah ]disangai dan tumbuk
50gm cili paste
minyak.
garam dan gula secukupnya
caranya:
panaskan minyak dan tumis cili hingga pecah minyak.masukkan sedikit air dan masukkan kacang.
setelah didih masukkan garam dan gula.kacau hingga masak.sedia untuk dihidang.
sambal ikan bilis:
3 ulas bawang merah ] dikisar
100gm cili kering ] dikisar
2 biji bawang putih ] dihiris
50 gm ikan bilis
air asam jawa secukupnya
garam dan gula secukupnya
minyak dan air secukupnya.
caranya:
panaskan minyak dan tumis bawang yang dihiris dan masukkan cili yang dikisar tadi.
kacau hingga pecah minyak.kemudian masukkan air asam dan garam,gula secukupnya.
kacau hingga didih dan masukkan ikan bilis . bila sudah masak sedia untuk di hidang
lepas raya sibuk la pula nak buat umah terbuka kan .ni haa.. kakna ada lontong untuk rumah terbuka . jemput la.... cuba jangan tak cuba.tak akan menghampakan tetamu.
lontong:
2 kampit ketupat nasi ] rebus hingga masak.
bahan sayur lodeh.
2 biji terung ] hiris
2 keping tauhu ] hiris
2 keping tempe ] hiris
10gm kobis ] hiris
2 ulas bawang besar ] hiris
2 biji lobak merah ] hiris panjang
4 batang kacang panjang ] potong
50gm suhun
50gm fucuk
1 s.k serbuk kunyit
1 batang serai
santan secukupnya
garam secukupnya
caranya:
masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masukkan santan secukupnya.
didihkan diatas dapur hingga masak masukkan garam.sedia untuk di hidang.
sambal kacang:
300gm kacang tanah ]disangai dan tumbuk
50gm cili paste
minyak.
garam dan gula secukupnya
caranya:
panaskan minyak dan tumis cili hingga pecah minyak.masukkan sedikit air dan masukkan kacang.
setelah didih masukkan garam dan gula.kacau hingga masak.sedia untuk dihidang.
sambal ikan bilis:
3 ulas bawang merah ] dikisar
100gm cili kering ] dikisar
2 biji bawang putih ] dihiris
50 gm ikan bilis
air asam jawa secukupnya
garam dan gula secukupnya
minyak dan air secukupnya.
caranya:
panaskan minyak dan tumis bawang yang dihiris dan masukkan cili yang dikisar tadi.
kacau hingga pecah minyak.kemudian masukkan air asam dan garam,gula secukupnya.
kacau hingga didih dan masukkan ikan bilis . bila sudah masak sedia untuk di hidang
Thursday, 1 September 2011
kek hari jadi anak kakna ( kek coklat kukus)
assalamualaikum... ari ni kakna ada entri kek coklat kukus. sekali cuba buat anak-anak kakna suruh buat lagi.sedap kata nya.entri tak berapa cantik sebab letak dalam bekas.kakna sibuk nak pergi rumah terbuka umah anak sedara dan balik kampung .jadi masukkan lah dalam tu .terus bawa baliksana.
di bawah ni yang dah di potong.
bahannya:
1cwn koko*
1cwn gula kastor*
1cwn susu cair*
!cwn minyak(boleh ganti dengan mentega cair)*
1/2cwn susu pekat*
11/4cwn tepung gandum(ayak)
1s.k soda bikarbonat(ayak)
1s.k baking powder(ayak)
3biji telur.
caranya:
bahan yang bertanda (*) di masukkan dalam periuk dan panaskan di atas dapur dengan api perlahan hingga sebati.tutup api.
ayak bahan ayak sebanyak dua kali.
pukul telur hingga kembang.masukkan dalam adunan yang dimasak tadi kacau sebati.
masukkan bahan yang di ayak tadi sedikit-sedikit hingga habis dan kacau sebati.
kukus selama 11/2 jam.
Subscribe to:
Posts (Atom)