rakan-rakan vip

Saturday, 31 December 2011

Ahlan wahsahlan 2012

SELAMAT DATANG 2012.............
kepada semua sahabat-sahabat blog.walaupun kakna sibuk tak sempat nak berentry buat masa ni.
selamat tahun baru untuk semua semoga dengan kedatangan tahun baru ini kita di murahi rezeki dan yang paling penting sihat walafiat.seingat kakna tahun lepas pun kita menyambut tahun baru untuk 2011 pada hari yang sama.tiba-tiba kakna teringat tarikh 1.1.11 adalah hari perginya ibu kakna menghembus nafas yang terakhir pada masa yang sama pada hari ini. AL FATIHAH.

Friday, 9 December 2011

browneis kukus






Assalamualaikum....
                               dah hujung minggu.cepat masa berlalu.di harap ceria-ceria sahabat semua dan senyum-senyumlah selalu.sambutlah salam sayang dari kakna untuk semua.sambil menjamu mata dengan browneis kukus kakna yang dah jadi macam popcorn ni.kembang setaman ke kembang sepiring ntahlah.kakna suka dengan kembangnya yang melebihi apam ni.kakna suka makan browneis ni dengan aiskrim.lagi sedap.jom tengok resepi.

BROWNEIS KUKUS
sumber: kakfida@ myresepi

bahannya:
300 gm gula halus*
3 biji telur*
240ml air [boleh guna susu segar]*
1sudu kecil esen vanila*
300gm tepung gandum
40gm serbuk koko
11/2 s.k baking powder
1/2 s.k garam
2 s.k ovallate
40gm coklat chip untuk hiasan.

caranya:
tepung,koko dan b.powder di ayak bersama.di dalam mangkuk adunan masukkan bahan-bahan yang bertanda * .pukul bahan * hingga putih atau 5 minit.kemudian masukkan bahan yang telah di ayak sikit2 sambil di putar hingga habis dan sebati.akhirnya masukkan ovallate dan putar hingga sebati.sudah sebati bolehlah di masukkan dalam acuan dan tabur coklat chip dan kukus selama 10-15 minit.

Thursday, 8 December 2011

sambal tempe



jom tambah menu tenggahari.makan tempe tak semestinya jawa.sekarang semua orang pandai makan.tak kira makanan cina,india dan siam.kekadang tu cuma guna resepi asal di ubah suai dengan makanan kita yang tak halal boleh jadi halal.cuma contoh je tengok resepi lain(tak halal).kakna belajar ni pun dekat orang yang pandai masak jenis ni.kalau sesiapa yang belum cuba boleh cuba.sebenarnya ada perbagai cara dan resepi tempe ni.buat masa sekarang ini lah resepi kakna mungkin lain kali kakna syer yang lain.tempe ni sekarang sampai utara pun ada jual.dulu memang payah nak jumpa.sekarang ada di mana2 je...

SAMBAL TEMPE
bahannya:
2 keping tempe
3 biji kentang
2 biji bawang besar
3 keping tauhu
1/2 cawan kacang tanah
10-15 biji cili kering
gula dan garam secukupnya.

caranya:
tempe di potong nipis dan goreng.kentang juga dipotong panjang dan goreng.kacang tanah di goreng hingga ranggup.bawang di potong panjang dan goreng.semua bahan di goreng terlebih dahulu kecuali cili.cili di mesin hingga hancur(untu sambal).panaskan minyak dan tumis cili hingga pecah minyak.kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa.kemudian masukkan semua bahan yang telah di goreng tadi dan gaul hingga rata.bila rata siap di hidang.

apam snow white




Assalamualaikum....
                          apam lagi ari ni.. kakna tak warnakan apam ni sebab nak snow white.kakna derhaka sedikit dengan warna biru.itu pun warna asli tak guna pewarna .maksud kakna tak guna pewarna makanan.kakna guna bunga telang yang selalu nyonya guna atau nasi kerabu kelantan tu.....disini kakna nak bagi tahu sesiapa yang nak cuba resepi ni,kalau bilangan keluarga sedikit elok separuh aje resepinya.sebab banyak dapat hasilnya.oklah jom layan resepinya.

APAM SNOW WHITE
bahannya:
3 cawan tepung beras
1cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 paket mauripan yis
2 cawan nasi sejuk*
3 cawan air.*

caranya:
campur dan gaul semua bahan kecuali bahan * .nasi dan air atau bahan * .di blend hingga betul2 hancur.satukan semua bahan dalam mangkuk adunan  hingga sebati dan di biarkan atau di rehatkan selama 1-2 jam.sapukan sedikit minyak pada acuan panaskan kukusan.bolehlah di masukkan dalam acuan dan kukus selama 10 -15 minit.sejukkan dan di hidang dengan kelapa parut.

Wednesday, 7 December 2011

sambal petai



Assalamualaikum..........
                   jom layan sambal petai untuk menu tenggahari.tak cukup nasi nanti kena dengan sambal petai ni.kakna guna petai yang masih baru.ambil sekali dengan kulit.baru sedap dan terasa petainya.kalau biji saja pun boleh.untuk melembutkannya rebus terlebih dahulu petai ni.kakna kikis kulit petai sebelum masak.ari ni kakna buat sambal petai dengan udang.sebenarnya sambal ni boleh di gabungkan dengan ikan bilis dan daging ayam pun sedap.yang lain belum cuba lagi.

SAMBAL PETAI
bahannya:
10-15 biji cili kering
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
250 gm udang
5 keping petai
gula,garam dan asam jawa secukupnya.
belacan jika suka.

caranya:
petai di siang dan potong kecil.cili di kisar bersama bawang putih dan merah.panaskan minyak dan tumis cili hingga pecah minyak masukkan petai dan tambah sedikit air jika kering.bila petai dah empuk. masukkan udang,gula,garam dan asam jawa.kacau dan masaklah seperti biasa kita masak sambal.siap bolehlah di hidang.

apam



Assalamualaikum.....
             selamat meniti hari2 berlalu... Ari ni kakna ada apam balik kalau tak silap kakna namanya.selalunya apam balik yang rangup dan berintikan kacang dan jagung.kakna pun tak tahu nama apam ni yang sebenarnya.kakna ambil resepi ni dari kawan fb.kulitnya memang apam intinya pula inti kelapa.inti ketayap semua orang tahukan.sedap dan mudah untuk membuatnya.kakna guna acuan karipap untuk membentuknya.jom kita tengok resepinya..

APAM
bahannya:
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan air
1 sudu kecil yis mauripan
2 sudu kecil gula
2 sudu kecil eno
pewarna
inti kelapa secukupnya.

caranya:
satukan tepung,telur,gula,yis dan air kacau rata hingga sebati.titiskan pewarna yang di sukai.kacau.akhir sekali masukkan eno dan kacau rata.ambil sesudu tuang atas kuali dan ratakan seperti membuat ketayap.api hendaklah perlahan.setelah masak bolehlah masukkan inti dan lipat dua.tekan di tepi kuih dengan jari agar melekat.kakna guna acuan karipap.

Tuesday, 6 December 2011

kek blended pisang




Assalamualaikum.....
                             ari ni kakna hanya ada entri kek saja.jom cuba kek kakna yang mudah dan sangat ringkas ni.tetap rasa kek,walaupun caranya ringkas dan mudah.

KEK BLENDED PISANG
bahannya:
3 biji pisang /1cawan pisang yang dah lecek
3/4 cawan minyak.
1 cawan gula perang.
1cawan gula [kakna guna 1/2 cawan]
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sudu besar baking powder* 

caranya:
masukkan gula dan telur ke dalam blender ,putar hingga putih.kemudian masukkan minyak.tuang minyak perlahan2 sambil putar.kemudian masukkan pisang.bahan yang bertanda * di ayak ke dalam mangkuk adunan.tuang bahan blender tadi ke dalam tepung dan kacau perlahan2 hingga rata atau sebati.boleh lah tuang adunan ke dalam loyang yang telah di gris dan bakar.loyang 8" .suhu 170c. 45 minit atau hingga masak.

Thursday, 1 December 2011

karipap



Assalamualaikum..
                 selamat pagi kawan2....  jom sarapan dengan karipap.ari ni kakna ada karipap je.. kakna buat semalam tapi di sebabkan banyak juga dapat hasilnya.kakna simpan dalam peti ais separuh.dohnya pun ada lagi kakna simpan dalam peti ais.pagi ni baru kakna canai balik dan goreng.dohnya tak keras dan sedap.kakna guna resepi dari tun telani untuk kulitnya.inti kakna buat sendiri resepi ringkas kakna dengan apa yang ada dekat dapur je..

KARIPAP
bahannya:
kulit:
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan minyak
3/4 cawan air [kakna guna tak habis]
1/2 sudu teh garam

caranya:
panaskan minyak bersama dengan marjerin.bila marjerin cair tutup api.tuang minyak panas dalam tepung terus gaul rata panas2.guna sudu .bila dah rata masukkan air sikit2 sambil uli hingga menjadi doh.dohnya lembut tak keras.bila doh sebati tak lekat di tangan dan bekas adunan.bolehlah digunakan untuk terap.

INTI:
bahannya:
2 ketul ubi keledek
100gm udang [dicincang-kalau udang kering dimesin]
1biji bawang besar [potong dadu]
2-4 sudu besar rempah kari
garam/gula

caranya
ubi di bersihkan dan potong dadu.panaskan sedikit minyak.kemudian tumis rempah hingga pecah minyak.masukkan udang dan ubi kacau.masukkan sedikit air,kacau dan biar ubi masak.tambah air sedikit jika tak cukup masak.masukkan bawang,garamdan gula jika suka.kacau rata dan bila dah siap bolehlah digunakan.

Wednesday, 30 November 2011

nasi goreng ayam




Assalamualaikum...
               selamat pagi.dah ari khamis cepat masa berlalu.tak lama lagi dah masuk tahun baru.budak2 pun dah nak masuk sekolah semula.ala..hai kain belum potong lagi.adam demam lak.walau macam mana pun jom layan nasi goreng ayam dulu.bila perut dah kenyang bolehlah buat kerja2 yang lain.

NASI GORENG AYAM
bahannya.
2 mangkuk nasi
2 pokok sawi
1 batang karet
2 s.b cili mesin
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 ketul ayam
2 s.b sos tiram
2s.b kicap
secubit garam

caranya:
karet di potong dadu.kakna sagat.ayam di potong dadu.sawi dibersihkan dan potong.tumis bawang putih dan merah.bila dah garing masukkan cili kacau hingga garing masukkan sos tiram dan kicap.kacau dan masukkan ayam dan garam.bila ayam dah masak masukkan karet.agak karet dah lembut sikit masukkan nasi dan kacau rata.bila dah sebati masukkan sayur sawi dan kacau lagi hingga masak dan siap untuk di hidangkan.

Ayam kakna guna ayam goreng berrempah dalam resepi ayam kakna.sup biasa saja mengikut rasa selera anda.

Tuesday, 29 November 2011

kek sarang lebah

Assalamualaikum....
                selamat pagi semua... salamat berjumpa kembali setelah beberapa ari kakna tak ada ni.tengok dah bersarang blog kakna.sarang lebah lak tu.jangan takut lebahnya tak ada.sarangnya je ada.boleh cuba pula buat sarang ni.sebelum ni kakna pernah buat tapi terasa lembik letak dalam peti ais baru sedap.yang ni memang ok jadinya. kakna ambil dari mat gebu yang dah banyak kali dah dia cuba buat ni.kek ni bagi kakna taklah susah tapi kena tunggu lama.tak apa sabar tangga kejayaan.

KEK SARANG LEBAH
sumber :mat gebu@tifinbiru

bahan A:
250gm gula pasir
225 ml air  [kakna sukat 3/4 cwn]
75gm mentega

bahan B:
4 biji telur A [kakna guna 5 biji telur B]
125gm tepung gandum*
1 s.k soda bikarbonat*
1s.k baking powder*
75gm susu pekat manis
1s.k esen vanila

caranya:
bahan A:
masak gula dengan api sederhana hingga cair,masukkan air sikit2 hingga habis.bila dah larut gula masukkan mentega kacau hingga cair tutup api biar sejuk.
bahan B:
putar telur hingga kembang masukkan susu dan esen vanila, putar lagi.perlahan kelajuan masukkan tepung sikit2 hingga habis.bila dah sebati masukkan karamel [bahan A] putar sebati.rehatkan 30 minit atau 1jam[kakna biar 1 jam] laserkan loyang dengan mentega.kemudian kacau adunan dan tapis ke dalam loyang pembakar.kakna guna loyang yang lobang tengah.bakar 175C selama 45 minit atau masak.biarkan di dalam oven sampai sejuk baru keluarkan dan potong.

Sunday, 20 November 2011

kerabu ringkas




selamat tenggahari.dah makan ke.. kakna baru nak masukkan entri ni.tak apa esok boleh cuba senang je.resepi ni kakna tak ambil dari mana2.resepi ni ayah kakna yang ajarkan pada kakna masa remaja dulu.sesekali kakna buat juga sekarang ni. bila ada daun putat ni.di tempat lain kakna tak tahu la pula di panggil apa.pokok putat ni ada buah merah yang juga boleh dibuat ulam.pernah kawan kakna buat sambal untuk dirasa.boleh tahan rasanya.

KERABU RINGKAS
bahannya:
2 ikat daun putat
3 ekor ikan kembong
1 biji bawang besar
10 biji cili padi [boleh lebih jika suka]
perahan limau nipis secukupnya.
garam

caranya:
ikan kembong di bersih dan rebus.ambil isinya saja.daun di potong halus.bawang juga di mayang nipis.cili padi di potong halus.di dalam bekas masukkan daun putat,bawang,cili dan isi ikan.di gaul rata kemudian masukkan garam secukupnya.perah limau nipis secukup rasa.kakna guna sepotong saja limau nipis.siap di hidang.

pulut inti

Assalamualaikum...
             jom sarapan dengan pulut inti.tengok  pulut inti kakna , sekali makan kenyang sampai petang.cuti2 sekolah ni macam ni la.masak apa pun habis.seronok la pula nak masak.masak biasa-biasa je la

PULUT INTI
bahannya:
500 gm pulut [kakna guna pulut susu]
200ml pati santan
secubit garam

INTI
bahannya:
200gm kelapa parut [putih saja]
50gm gula merah
beberapa sudu gula pasir
daun pandan
secubit garam

caranya:
pulut di rendam kemudian kukus hingga masak.campur sedikit garam ke dalam pati santan.angkat pulut dan masukkan dalam bekas lain.masukkan santan dan kacau rata.kemudian masukkan semula ke dalam periuk dan kukus sekejap saja dalam masa 5-10 minit.angkat dan hidang.

cara intinya.
gula merah di masak dengan sedikit air hingga hancur kemudian tapiskan.dalam periuk masukkan kelapa, gula dan gula merah tadi.masukkan juga daun pandan dan secubit garam.kacau di atas api hingga sebati.siap di hidang dengan pulut.

Saturday, 19 November 2011

kari daging/rebung

Assalamualaikum....
             jom layan kari rebung.. best.. kakna jarang beli rebung ni.Al maklum la.. bila balik kampung ada je yang bagi rebung.yang ni dah di jerukkan tak masam sangat pun.daging korban ari tu pun ada lagi.jadi bolehlah kakna habiskan stok yang ada.tapi yang specialnya kakna ada rempah kari mamak punya ori..lagi...tu yang lebih sedap tu.

KARI DAGING/BERREBUNG
bahannya:
500gm rebung
500gm daging
3 sudu besar rempah daging
3 sudu besar kerisik
300ml santan
3 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
2cm halia*
bunga lawang*
cengkeh*
kulit kayu manis*
buah palaga*
daun kari*

caranya:
bersihkan daging dan tos.rebung di potong.panaskan periuk kemudian tumis bahan yang bertanda * .hingga naik bau atau garing.kemudian masukkan rempah dan masak hingga pecah minyak.masukkan daging dan kacau.masak hingga daging empuk masukkan rebung,santan dan kerisik.masak seperti biasa masak kari .siap di hidang.

Friday, 18 November 2011

ketupat nasi

Assalamualaikum...
                  masakkan biasa je.cuma nak penuhkan entri kakna.raya dah lama berlalu.di atas permintaan anak kakna buat la juga.musim cuti sekolah ni seumpama musim masak bagi kakna.anak2 yang duduk di asrama dan yang bersekolah semua ada di rumah.kena masak pagi petang la..biasanya cuti2 sekolah begitulah rutin harian.
kakna nak tulis resepi apa ye..
kuah kacang ye... ketupat nasi rasanya semua dah tahu.

KUAH KACANG
bahannya:
500gm kacang tanah
20 biji cili kering
3 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 batang serai
2 s.besar kerisik
2s.besar air asam jawa.
gula dan garam secukupnya
bahan tumis [cengkeh,lawang.buah pala dan kulit kayu manis]

caranya:
goreng kacang tanah hingga masak .tos dan kisar.cili kering di kisar bersama dengan bawang merah dan putih.panaskan kuali masukkan minyak untuk menumis.tumis bahan tumis hingga bau.kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.masukkan serai dan kacang kacau ,tambah air yang di kehendaki kepekatannya.masukkan air asam jawa,gula garam dan kerisik.kacau hingga betul2 masak bolehlah di hidang.

Thursday, 17 November 2011

talam jagung

Assalamualaikum....
             hari ni.. petang baru kakna ada entri.yang ada ni pun tak seberapa.jom minum.. petang2 ni,hujan lak tu.sedap makan sambil minum kopi 0 .kakna punya tepung talam tak ada guna tepung gandum.al maklumlah dah terbiasa dengan tekak ni dengan tepung beras je..  nanti kakna nak cuba juga guna resepi yang mengunakan tepung gandum macam member2 blog yang lain buat.marilah kita cuba resepi ni.

TALAM JAGUNG
bahannya:
lapisan bawah.

3 tongkol jagung.
1/2 cawan gula [kakna guna 8 s.besar je]
1cawan tepung beras
11/2 cawan santan

lapisan atas.
1 cawan santan
1/2 cawan tepung beras
secubit garam.

carannya:
panaskan kukusan.jagung di potong.masukkan jagung dan santan ke dalam blender.kemudian blend jagung hingga hancur.masukkan gula dan tepung blend hingga sebati.tuang adunan ke dalam loyang 8" .masukkan dalam periuk.kukus selama 5 minit.kemudian buka dan kacau perlahan-lahan adunan tadi .tutup semula dan kukus selama 20 minit.sementara itu sediakan lapisan atas.campur semua bahan dan gaul sebati.buka sekali lagi kukusan dan tuang perlahan-lahan lapisan atas.sambil dikacau perlahan2.tutup periuk dan kukus lagi hingga masak.bila nampak macam kembang adunan tu sudah masaklah kuihnya.dalam 45 minit dengan api sederhana masanya.

Tuesday, 15 November 2011

kek coklat blueberry

Assalamualaikum...
                      salam ceria semua pada sesiapa saja yang menjegah ke sini yang tak seberapa ni.maklum la kakna ni tak lah sepandai mana nak berblog.tapi demi untuk mengongsi pengalaman dan sedikit ilmu masakkan yang tak seberapa ni,kakna memberanikan diri membuka blog sendiri untuk berkongsi dengan sesiapa saja yang sudi.jangan di simpan ilmu yang ada.nanti bila kita mati tiada lagi yang mewarisinya.kan.. rugi...    o.k la jom tengok resepi kek ni.

KEK COKLAT BLUEBERRY.
bahannya:
250 gm mentega
110 gm serbuk koko
250gm gula kastor
220 gm tepung gandum*
1 s.k baking powder*
1 s.k sodabicarbonat* [*diayak bersama]
125 ml susu cair
3 biji telur
1 s.b perasa blueberry.
100gm jem blueberry

caranya:
panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 170c.griskan loyang.
cairkan mentega dengan api yang perlahan.kemudian masukkan koko gaul rata.
tutup api dan masukkan gula dan jem gaul rata.
masukkan telur yang telah di pukul serta susu cair dan esen vanila.sambil di kacau.
kemudian masukkan tepung yang telah di ayak sambil dikacau hingga rata.
tuang adunan ke dalam loyang dan bakar.45 minit atau hingga masak.

Monday, 14 November 2011

kek kurma blended

Assalamualaikum...
                   dah pun ari selasa.ari ni kakna ada entri kek blended.seperti yang kakna pernah katakan,dulu2 kakna selalu buat kek blendad ni.inilah lagi satu contoh yang kakna buat.caranya mudah je,asalkan betul sukatannya.tambah2 bagi yang baru nak belajar.bolehlah cuba kek ni.begitulah juga bagi yang baru mendirikan rumah tangga yang serba kekurangan lagi perkakas dapurnya.


yang ini belum di potong lagi.bersedia untuk di potong lah ni.yang di atas tu dah pun potong.kalau nak hias pun boleh ni.kakna tak hias sebab anak2 kakna suka makan masa baru angkat ni.panas2 @ suam.

KEK KURMA BLENDED.
1 cawan kurma [direndam dengan air panas]
1 cawan minyak/mentega cair [kakna guna mentega cair]
1 cawan gula perang
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sudu besar baking powder*. [* diayak]

caranya:
kurma di buang biji dan direndam dengan air panas sebanyak separas buah kurma je...jangan banyak.
kemudian masukkan kurma ke dalam blender dengan airnya sekali.lebih kurang 1/2 cawan .kalau tak nak pun tak apa.jangan lebih.kemudian masukkan telur dan blender hingga kurma hancur terlebih dahulu.kemudian masukkan gula dan mentega putar lagi hingga nampak kembang atau putih sedikit.tuang adunan ke dalam bekas adunan lain.campurkan tepung yang telah di ayak sedikit2.hingga habis sambil di kacau hingga sebati.tuang adunan ke dalam loyang yang beralas atau di gris.bakar pada suhu 170c atau hingga masak lebih kurang 45 minit.

Sunday, 13 November 2011

puding roti gulung


Assalamualaikum...
              ari ni kakna ada entri puding roti gulung.kakna ambil dari blog ummi@home sweet home.cuti2 ni terfikir la.. nak masak apa yang special.. kakna nak cari yang senang je la dengan keadaan adam yang tak boleh diam sesaat ni kecuali tidur.kalau di ikutkan hati ingin mencuba perbagai resepi yang rakan2 blog buat.semuanya sedap2 belaka.terima kasih lah pada kawan2 yang sudi mengunjung teratak cubaresepibaru ni.


yang ini kakna dah potong untuk lebih menarik lagi entri ni.kakna tak buat kuah kastad sebab budak2 lebih sukakan coklat..

PUDING ROTI GULUNG
bahannya

7 keping roti - buang kulit tepi
jem blueberry secukupnya - kakna guna bluebery pai
3 biji telur
40 gm gula kastor
200ml susu cair/sejat
1 sudu besar tepung kastad
1/2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
30gm hirisan badam/secukupnya [kakna guna kismis je]
sedikit mentega untuk di sapu pada loyang

caranya
sapu jem pada roti dan gulung kemas2.atur roti di dalam loyang 20x11cm.kakna guna loyang yang empat segi tepat sebab tak da loyang macam tu.jangan lupa sapu mentega terlebih dahulu.
pukul telur kemudian tambah gula dan pukul hingga sebati.masukkan susu,esen vanila,tepung kastad dan tepung jagung.gaul sebati dan tuang adunan ni ke dalam loyang yang berisi roti tadi.tabur badam rata di atasnya.masukkan dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu.pada suhu 170c selama 30 minit atau kekuningan di atasnya.boleh juga di hidangkan dengan sos kastad.

Friday, 11 November 2011

rendang ringkas




selamat bercuti di hujung minggu.dah seminggu raya berlalu terringin la pula makan ketupat.nak tak nak buat la lagi.kebetulan ada la sedikit lagi daun palas yang di rendam agar tak layu.daging korban ari tu pun ada lagi.jadi kakna buatlah rendang ringkas cara kakna sendiri.kakna tak tahu nak namakan apa .tapi boleh tahan juga sedapnya.dah habis pun.. ni dikira terlambat sedikit je..

RENDANG DAGING
bahannya:
500 gm daging
2 sudu besar rempah sup
200 ml pati santan
1 biji bawang besar*
2 biji bawang putih*
10-15 biji cili padi (ikut sendiri)*
1 cm halia*
1 batang serai
beberapa helai daun limau purut
garam secukupnya.

caranya:
daging di potong kecil.bahan * di mesin hingga halus.serai di ketuk.panaskan kuali kemudian masukkan semua bahannya masaklah hingga kering dengan api yang perlahan2.masukkan garam secukup rasa.daun limau purut di koyak dan masukkan.dah kering boleh lah di hidang.

lempeng kelapa jalinan pandan

Assalamualaikum....
             dah tenggahari.kakna baru nak masukkan entri yang boleh di katakan sarapan pagi ni.kakna ada kelapa yang di katakan tua tidak..muda pun tidak..  tersimpan di ceruk dapur kakna.nak di perah ambil santan.. nak perah terasa lembik.nak makan gitu je dah keras.cadangan anak dara kakna la ni.. jadikan lempeng... lama tak makan lempeng ni sedap juga.. ditambah dengan jalinan pandan. emp.... bau wangi lagi.macam kelapa pandan la pula..nak buat jemput2 pun boleh.tapi untuk mengurangkan minyak kakna buat lempeng je..

LEMPENG KELAPA
bahannya:
1 biji kelapa separuh tua /kelapa pandan
2 cawan tepung gandum
4-6 sudu besar gula
secukup garam
11/2 cawan air
caranya:
kelapa di parut.dalam satu bekas di campur semua bahan dan di gaul rata hingga sebati.airnya agak2 jangan terlalu cair.kakna guna gula yang agak sedikit sebab untuk merasa kelemakkan kelapa.jika suka manis boleh tambah gula.panaskan kuali non stick.kemudian masukkan bancuhan adunan tadi sedikit dan ratakan pada kuali.masak hingga masak dan di ikat dengan daun pandan yang di koyak.agar bau pandan terbau.

Wednesday, 9 November 2011

lontong goreng


Assalamualaikum..
           selamat pagi semua sahabat-sahabat di pagi khamis ni.cepat rasanya masa berlalu.dah sarapan ke belum.kalau belum jemput lah sarapan lontong goreng ni dengan kakna.sebelum ni kakna ada la juga tengok resepi ni.tapi tak buat pun.tadi ada nasi himpit dalam peti ais kakna pun terfikir nak cuba la.boleh tahan sedap juga.cuba la..

sumber : kakfida@myresepi

LONTONG GORENG
bahannya:
sepinggan lontong,ketupat atau nasi himpit yang telah di potong dadu.
1 senduk cili kisar (lebihkan jika suka pedas)
1 biji bawang besar (kisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 hiris halia (dikisar)
200gm isi ayam/daging
200gm udang hidup
3 s.b sos tiram
2 s.b sos tomato
2 s.b kicap manis
2-4 biji telur
daun sup dan daun bawang (dihiris)
1/2 cawan bawang goreng
garam dan gula secukupnya.
minyak untuk menumis.

caranya:
satukan semua bahan yang di kisar.panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar hingga garing.
masukkan ayam/daging dan udang kacau.masukkan sos tiram,sos tomato dan kicap.
tambah gula dan garam secukupnya.masukkan lontong dan gaul rata.
masukkan 1/2 daun sup dan 1/2 daun bawang gaul rata.
pecahkan telur ke atas lontong goreng dan gaul rata hingga sebati.
masak hingga lontong bersalut dengan telur hingga kering.kacau setiasa.
siap bolehlah di hidang dengan tabur daun bawang,daun sup dan bawang goreng.

Tuesday, 8 November 2011

homemade aiskrim




Assalamualaikum..

         ari ni kakna ada entri aiskrim.dah banyak kali kakna buat aiskrim ni.cuma ari ni baru nak masukkan dalam entri ni.sesekali buat sendiri puas hati.tak perlu bimbang bahan yang digunakan.boleh di perbagaikan rasa mengikut tekak sendiri atau bahan yang ada di dapur saja.bila dah buat aiskrim ni mula lah pintu peti ais asyik terbuka je.. budak-budak ! memang lah gemar..

sumber: kakfida@myresepi
sumber: matgebu@myresepi

HOMEMADE AISKRIM
bahannya:
4 cawan susu segar
4 cawan coffee-mate creamier
2 sudu besar gula halus (kakna tak masukkan gula)
perasa vanila atau perasa yang di gemari.

caranya:
satukan susu segar dan krimmer.masukkan gula dan putar hingga berbuih dan masukkan dalam peti ais.biar 1/3 beku.keluarkan dan putar lagi hingga kembang.masukkan perasa kegemaran dan putar lagi hingga naik dua kali ganda.kemudian masukkan semula ke dalam frezer hingga beku.lebih kurang 8 jam.kakna buat malam siang boleh lah gap.. hias mengikut kemahuan sendiri.

Sunday, 6 November 2011

rendang ayam

assalamualaikum..........
                   selamat pagi..  ari ni kakna nak masukkan rendang yang kakna buat hari raya kemarin.seingat kakna rendang ni kakna makan masa kecil2 dulu.kalau beraya di kampung selalu rendang ni lah yang di hidangkan.kakna selalu buat rendang ni masa baru kawin dulu.nampak macam dah lapuk.sebab tu lah kakna berhenti buat.sekarang ni baru teringat nak buat balik.kakna guna ayam daging pun boleh guna resepi ni.

RENDANG AYAM
bahannya:
1 ekor ayam
250 ml pati santan
2 batang serai*
2cm halia*
2cm lengkuas*
10 biji cili kering*
2 biji bawang putih*
2 biji bawang besar*
3 biji buah pelaga*
3 biji bunga lawang*
3 biji cengkeh*
3 cm kulit kayu manis*
2 sudu besar rempah daging
kerisik dari 1/2 biji kelapa
1 keping gula gerek /melaka
garam

caranya:
ayam di bersihkan.bahan yang bertanda * di potong dan mesin halus.kemudian di gaul dengan ayam.masukkan rempah daging dan kerisik gaul lagi hingga sebati.kemudian masukkan dalam kuali dan masaklah perlahan2.masukkan santan dan masukkan gula gerek,garam secukupnya. masaklah hingga kering atau pekat.setiasa kacau agar tidak hangus di bahagian bawahnya.jika suka boleh juga masukkan daun limau purut atau daun kari.

ketupat pulut hitam

selamat menjamu selera.ari ni macam-macam ada.nak makan apa pun ada.dah tak boleh nak masuk lagi dah perut ni.penuh sepenuhnya.kakna tak masak apa-apa pun cuma sedikit bekalan untuk bawa balik kampung.raya sebelum ni kakna tak bawa balik ketupat ke kampung sebab mak kakna dah buat.tapi tahun ni kena bawa balik sebab mak kakna dah tak ada lagi di dunia ni.kakna buat ketupat pulut hitam ni sebab teringat kan mak kakna dia baru aje ajar pada kakna beberapa tahun ni.

KETUPAT PULUT HITAM
bahannya:
2 kg pulut (kakna guna pulut susu)
300 gm pulut hitam(kakna beli di padang besar)
4 biji kelapa ( ambil pati santan)
secubit garam
caranya:
cuci pulut sebersih-bersihnya.agar tahan lama (tak basi).toskan airnya hingga kering.sukat santan sama banyak dengan pulut (contohnya 3 mangkuk beras pulut =3 mangkuk pati santan).masak santan dan sentiasa kacau .jangan biar pecah minyak.masukkan daun pandan dan garam secukupnya.masukkan pulut hitam dan kacau.kemudian masukkan pulut putih dan kacau.perlahankan apinya.kacau hingga kering santan sambil di kacau.tutup tudung periuk dan kacau sesekali.biladah agak separuh masak atau 3/4 masak .boleh lah tutup api dan balut pulutnya.kalau yang tak pandai guna daun palas,boleh juga guna daun pisang.

SALAM AIDILADHA

Assalamualaikum........
                      selamat pagi untuk semua.kakna nak ucapkan SELAMAT AIDILADHA dan selamat menjalankan ibadah korban.kakna baru balik tengok lembu di korbankan.ingat nak tunggu lagi .adam dah ngatuk terpaksa la balik.

Saturday, 5 November 2011

kek oren blend

assalamualaikum...
            dah buat persiapan untuk raya ke.. walaupun raya haji persiapan kena juga.persiapan makanan la biasanya.dalam mengitai resepi dalam blog2 kakna kakna mengitai myresepi.cari kek yang mudah.jumpa kek blend dari kakfida.dok berangan nak cuba tengok dj dah buat.jadi mudah lah lagi nak buat sebab ada kawan yang dah buat.bila tenggah dok mengadun kek ni.teringat la sebelum ni kakna ada buat resepi serupa ini.rupa-rupanya memang kakna selalu buat.cuma kakna mengunakan pisang,karet dan prun.kek ni memang boleh di perbagaikan dengan mengubah bahan.bahannya seperti oren di ubah dengan pisang,karet,kurma,prun dan apa yang kita suka.nanti kalau ada masa kakna nak cuba guna bahan lain pula.

sumber : kakfida@myresepi
sumber : dapurku sayang@ dayang jack

KEK OREN BLEND
bahannya;
1 biji oren (kakna guna 11/2 biji)
1 cawan minyak
2 cawan gula halus (kakna guna 1 cawan)
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sudu besar baking powder* (*diayak bersama)

caranya:
cuci buah dan potong,buang biji dan urat putih di tenggah.potong kecil-kecil.
masukkan dalam blender bersama minyak,gula,telur dan kisar hingga halus.
tuang ke dalam mangkuk yang lain.
campurkan dengan tepung sedikit-sedikit hingga habis dan sebati.
kemudian tuang ke dalam loyang yang telah di alas dan bakar.
bakar 45 minit-1 jam atau hingga masak
suhu 170C loyang yang kakna guna 8".

Thursday, 3 November 2011

bengkang jagung

assalamualaikum..
              jom minum petang dengan kakna.dah nak malam pun.sebenarnya kakna minum waktu malam.waktu petang pukul 6 hingga 7 adalah waktu makan malam.makan sebelum pukul 7 untuk menjaga kesihatan.malam minum je la..

BENGKANG JAGUNG
bahannya:
2 tongkol jagung
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan santan
1 cawan gula
secubit garam

caranya:
jagung di potong atau di mesin.campur tepung beras dan tepung gandum dengan santan dan gula.bubuh secubit garam dan kacau dengan api perlahan di atas dapur.agak pekat boleh lah di angkat dan tuang ke dalam loyang untuk di bakar.jangan lupa masukkan jagung dan kacau sebelum tuang ke dalam loyang.jika suka yang mesin.mesin lah dengan santan tadi.bakar dengan api atas dan bawah hingga masak.170C 45minit.biar betul-betul sejuk baru potong.

Tuesday, 1 November 2011

pulut sambal

 assalamualaikum..................
                             dah sarapan ke belum.jemput makan pulut sambal dengan kakna.tinggal sebungkus je lagi ni.siapa cepat dia dapat.
dah sedia dah ni untuk di gap je...

PULUT SAMBAL
bahannya;
500 gm beras pulut [pulut susu
100ml pati santan
garam

bahan sambal:
10 biji cili kering
1 biji bawang besar
50 gm ikan bilis
air asam jawa
gula
garam

caranya:
pulut di rendam kemudian kukus hingga masak.sementara itu sediakan santan.santan di tambah sedikit air dan masukkan garam secukupnya.setelah pulut masak angkat dan masukkan dalam bekas lain.tuang santan dan gaul rata santan tadi hingga kering.kemudian masukkan semula dalam kukus dan kukus semula dalam 10 minit.jangan biar lama.terus diangkat dan sedia di hidang.

cara sambal:
cili di mesin dengan bawang.panaskan kuali dan masukkan bahan yang di mesin.masak hingga pecah minyak masukkan gula,garam dan air asam jawa.gula lebihkan sedikit agar manis.masukkan ikan bilis.kacau dan masaklah seperti biasa.siap bolehlah di makan dengan pulut.

Monday, 31 October 2011

rojak buah

assalamualaikum...
                 petang-petang ni jom makan rojak.kakna buat sendiri tau kuah rojak ni.mengikut selera kakna la.nanti kalau sesiapa nak buat ikut selera sendiri la ye..sesekali makan rojak sedap juga.tak payah sangat nak buatnya.guna bahan yang ada dekat dapur je...


ROJAK BUAH
bahannya:
1 biji nenas
1 biji sengkuang
1 biji timun
1 biji apel hijau
[ buah apa yang anda suka dan ada untuk di rojakkan]

bahan untuk kuah:
7-8 biji cili kering
10 sudu besar gula
1/2 cawan kicap [kakna guna kicap lemak manis
1/2 cawan air
1 sudu kecil pase asam jawa
2 cm belacan

caranya:
masukkan semua bahan untuk kuah ke dalam blender dan blend hingga hancur dan halus.masukkan ke dalam periuk dan kacau di atas api hingga didih.kacau dalam 10 minit dan angkat masukkan dalam mangkuk.kemudian tabur kacang goreng yang telah di mesin.siap untuk di cicah.

Saturday, 29 October 2011

popia goreng

selamat pagi......
           dah sarapan ke....jom kita sarapan dengan popia sedap.....kalau nak mudah nak buat popia buat semalam simpan dalam peti ais.bila nak makan baru goreng.bila dah ada dalam peti ais tu senang je la kerja kita.kakna buat petang semalam pagi ni kakna goreng untuk sarapan ada lagi simpan untuk petang lak.kakna guna kulit popia yang 50 helai banyak kan..

POPIA GORENG
bahannya:
1 bungkus kulit popia (50 helai yang besar)

untuk intinya:
1 biji sengkuang
2 batang karet
200 gm taugeh
200 gm udang hidup
1-2 biji bawang putih
garam dan sedikit perasa

caranya:
kulit popia seeloknya keluarkan dari peti ais terlebih dahulu.jangan biar lama sangat di luar.sagat dengan penyagat sengkuang dan karet.ketepikan.panaskan 1 sudu besar minyak masak dalam kuali.kuali yang agak muat untuk masukkan semua bahannya.kemudian tumiskan bawang putih hingga garing masukkan udang yang telah di cincang.kacau dan masukkan sengkuang,karet dan taugeh.kacau dan masukkan garam dan perasa secukupnya.kacau hingga masak dan sebati.kemudian angkat dan masukkan ke dalam penapis agar air lebihan sayur tadi kering.koyak kulit popia sehelai dan letakkan sesudu inti dan gulung.jangan lupa gam tepi kulit popia.dah siap bolehlah di goreng atau di simpan dalam peti ais.

Thursday, 27 October 2011

siakap tiga rasa

assalamualaikum...........
                   biasa la kan..... ikan tiga rasa semua orang tahu.kakna hanya nak perbanyakkan entri kakna ni.maklum la... nanti blog kosong lak.tapi kalau sesiapa nak cuba tak kisah.sudi-sudilah.tapi jangan lupa bagi tau sumbernya dari cubaresepibaru ni..
kakna selalu juga masak tiga rasa ni.tapi di perbagaikan dengan bahannya yang kekadang di ubah suai mengikut apa yang ada dalam peti ais.ikut mood la tu...ok la jom kita cuba...

IKAN SIAKAP TIGA RASA
bahannya:
1 ekor ikan siakap
1 biji tomato
1 potong nenas
1 biji bawang besar
1 batang karet
6 biji cili padi*
2 cm halia*
2 ulas bawang putih*
1 batang serai*
1/2 botol cili sos (botol kecil)
2 sudu sos tiram
garam dan gula secukupnya

caranya:
ikan di basuh dan dilumurkan garam kunyit dan sedikit tepung jagung.goreng seperti biasa dan ketepikan dulu.minyak yang di gunakan untuk goreng ikan tadi boleh digunakan semula untuk tumis.kurangkan minyak tadi dan masukkan bahan yang bertanda*. bahan * ini hendaklah dipotong nipis2. setelah garing masukkan karet yang telah di potong.kemudian masukkan bawang besar yang telah di belah empat.kemudian masukkan tomato dan nenas yang telah di potong.kacau dan masukkan sos cili dan sos tiram.kacau hingga masak dan kepekatan yang di kehendaki.boleh tambah air jika nakkan kuahnya cair.kemudian rasakan dengan garam dan gula secukupnya.siap bolehlah dituang ke atas ikan dan siap di hidang.

pecal mudah

 assalamualaikum............
                  mai makan pecal dengan kakna.pecal ni mudah je.kakna guna bahan pun yang mudah.pecal ni boleh guna bahan apa saja yang kita gemar.boleh di tukar -tukar sayurnya.kalau di kampung boleh guna jantung pisang,nangka muda dan apa-apa yang boleh di makan sebagai ulam mengikut selera masing-masing.kakna pun guna bahan yang ada aje...

yang ni dah siap redy untuk gap je.. ni.kuahnya kakna buat cara mudah je.kakna ni sekarang sibuk dengan adam yang lasak dan mertua yang uzur.sebab tu la lambat je nak entri.walau bagaimana pun ada je kesempatan kakna tetap masukkan entri.

PECAL
bahannya:
untuk sayur
1 ikat pucuk ubi
1 ikat kangkong
50 sen taugeh
1bungkus tempe
3 keping tauhu

bahan untuk kuah kacang:
150 gm kacang tanah
8 biji cili kering
1 s.k pase asam jawa
gula dan garam secukupnya.

caranya:
untuk sayur:
pucuk ubi dan kangkong direbus hingga empuk.taugeh di celur.tauhu dan tempe di potong dan goreng hingga masak.pucuk ubi dan kangkong di potong dan ketepikan dahulu.

untuk kuah:
kacang di basuh dan goreng dengan sedikit minyak hingga masak.cili kering pun di goreng.jangan biar lama cili nanti hangus.bila mengoreng cili kena cepat2 kacau dan angkat.sebab cili cepat hanggus.setelah siap di goreng bolehlah di mesin kacang dan cili.masukkan dalam periuk dan tambahlah gula dan garam secukupnya.seeloknya gula di lebihkan.masukkan sedikit air dan kacau.tambah lagi hingga mendapat adunan yang pekat sambil kacau di atas api.masukkan asam jawa dan kacau hingga didih.siap di hidang.

Monday, 24 October 2011

ayam goreng berempah

assalamualaikum................
                        lama kakna tak masukkan entri.kakna sibuk sikit kebelakangan ni.o.k ari ni kakna ada entri ayam goreng berempah.kakna suka guna resepi yang mudah je.kakna selalu tengok ayam goreng berempah kena tambah tepung.kakna tak cuba lagi sebelum ni.inilah percubaan kakna.tepungnya tak la keras tapi ranggup lagi.

AYAM GORENG BEREMPAH
bahannya:
1 ekor ayam
2 s.b rempah daging
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 batang serai
1 biji telur
50 gm tepung jagung
garam

caranya:
ayam dicuci dan tos kan.bawang merah,bawang putih dan serai di mesin halus.dalam satu bekas campurkan semua bahan-bahan di atas kecuali ayam.gaul sebati dan masukkan air dan kacau hingga jadi pekat seperti bancuhan goreng pisang.panaskan minyak dan celup ayam ke dalam adunan.ratakan tepung pada ayam dan goreng dengan api yang perlahan hingga masak.setelah ayam sudah masak bolehlah di angkat dan toskan siap di hidang.

Friday, 21 October 2011

bebola donat

assalamualaikum......................
                       sesiapa yang cari menu untuk minum petang.... boleh lah cuba donat ni.kakna buat donat ni untuk anak kakna bawa ke sekolah sempena hari kantin.dikira di atas permintaannyalah kakna buat ni.dah habis di jual ke belum kakna tak tahu lagi.belum pergi jenguk lagi ke sekolahnya.nanti selepas ni nak ke sana.

BEBOLA DONAT.
bahanya:
1 kg tepung gandum
2 s.k yis
5 s.b majerin
4 s.b gula kastor
1/2 cawan susu
1 biji telur
1 cawan air
secubit garam

caranya:
gaul tepung dan yis.kemudian satukan semua bahan lain dan masukkan ke dalam tepung dan uli hingga sebati .uli hingga adunan tak melekat di tangan.setelah sebati biarkan adunan mengambang dua kali ganda.kemudian uli semula dan bentukkan adunan.biar selama 20 minit dan goreng dengan api perlahan hingga masak dan kuning ke emasan.blend gula dengan sekali putar saja.kemudian gaul donat yang sudah siap di goreng dan sedia di makan.

Thursday, 20 October 2011

ikan berlada

assalamualaikum...............
                         ari ni kakna tak ada entri yang best pun.saja letak entri ni sebab memang ada dalam album kakna.seingat kakna dulu2 memang kakna tak tahu langsung pasal memasak ni.kalau ikan cencaru kakna mesti buang kulitnya.dah susah nak buang kulinya lepas tu bila di goreng keras la pula.ada orang cakap jangan buang kulit baru sedap.ada yang kata kita malas la pula dan tak pandai.macam tu orang cakap.bila di cuba baru tahu.ikan yang kita tak buang kulitnya tak keras bila di goreng.sebab tu la kakna nak semua tahu dan cuba..

IKAN BERLADA
bahannya:
2 ekor ikan cencaru / jaket.
8 biji cili kering
4 biji bawang merah [jadikan bawang goreng
gula dan garam secukupnya

caranya:
ikan di cuci bersih dan di gaul garam kunyit macam biasa.goreng seperti biasa kita goreng ikan.ketepikan.cili kering di rendam dan mesin halus.panaskan minyak dan masukkan cili dan masak hingga pecah minyak.kemudian masukkan gula dan garam secukupnya.dah masak tuang keatas ikan tadi dan tabur bawang goreng siap di hidang.mudah.. kan.

Wednesday, 19 October 2011

puding roti berkaremal

 assalamualaikum.........
                              terlambat ari ni kakna nak entri.kakna selalu buat puding ni.cuma ari ni baru nak masukkan dalam entri ni.
sebenarnya...puding ni ada perbagai.puding karemel saja,agak lembut sangat jadi yang masukkan roti keras sikit dan memang boleh di potong dalam berbagai bentuk.kalau nak tahu perbezaannya cuba la..

PUDING ROTI BERKAREMEL
bahan untuk untuk karemel:
1/2 cawan gula.
1/2 cawan air

bahannya:
4-6 keping roti potong
1 tin susu cair
2 biji telur
1 s.k esen vanila

cara untuk gula hanggus(karemel)
masukkan gula ke dalam loyang dan cairkan gula di atas dapur kacau hingga cair dan masukkan air.
biarkan di dalam loyang.
cara pudingnya:
satukan semua bahan dan masukkan ke dalam blender dan blend hingga hancur.tuang adunan ke dalam loyang gula tadi.kemudian kukus hingga masak.biar sejuk baru balikkan dalam dulang atau bekas lain.siap di hidang suam atau sejuk.

Tuesday, 18 October 2011

kerabu bunga betik

assalamualaikum...............
                         ada sesiapa tak pernah makan bunga betik.mesti cuba.bagi kakna biar ada pahit sedikit baru ump.... kalau tak rasa pahit macam bukan bunga betik la pula.pahitnya tak la pahit sangat.dikira o.k la bagi orang yang biasa makannya.kalau nak kurang pahit tambah taugeh pun boleh.

KERABU BUNGA BETIK
bahannya:
300 gm bunga betik [asingkan dari dahannya
100 gm udang hidup
1 biji bawang besar
1/4 cawan beras
1/2 cawan kerisik
10 biji cili padi
2 cm belacan
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan pati santan
gula dan garam secukupnya

caranya:
basuh beras dan goreng tanpa minyak hingga kekuningan.kemudian mesin hingga halus.rebus bunga betik hingga didih dan toskan.bawang di potong nipis.udang di rebus hingga masak.cili dan belacan di mesin atau di tumbuk.masukkan ke dalam mangkuk besar.masukkan air asam jawa sedikit kemudian masukkan santan dan garam begitu juga gula.kacau rata masukkan kerisik dan beras goreng kacau rata.masukkan udang dan santan kacau dan masukkan bawang dan bunga betik dan kacau sebati dan rasa gula,garam dan asam secukupnya.siap bolehlah dihidang.

Monday, 17 October 2011

kurma telur itik

assalamualaikum..............
                         jom layan telur itik lagi.ari ni kakna cuba masak kurma dengan telur itik pula.seingat kakna pernah makan kurma telur itik ni.mungkin lama dulu.biasanya telur itik di rebus dahulu.di sebabkan kakna nak kuah kurma meresap ke dalam telur kakna pecahkan je..

KURMA TELUR ITIK
bahannya:
4 biji telur itik
48 gm rempah kurma
1 batang serai*
2cm halia*
2cm lengkuas*
2 ulas bawang putih*
5 ulas bawang merah*
500ml santan
garam secukupnya
(bahan tumis)
bunga lawang,cengkih.buah pelaga dan kulit kayu manis.

caranya:
mesin bahan yang bertanda * hingga halus.panaskan minyak untuk menumis.kemudian tumiskan bahan tumis hingga naik bau.kemudian masukkan bahan yang di mesin dan kacau masukkan rempah kurma dan kacau hingga pecah minyak dan masak.masukkan santan dan garam secukupnya.biar didih dan pecahkan telur ke dalam mangkuk dan masukkan ke dalam periuk satu persatu.jangan di kacau dulu.biar seketika dan kacau perlahan2.sampai masak siap di hidang.

Sunday, 16 October 2011

kek alunan kasih

 assalamualaikum....................
                        selamat memulakan hari baru untuk minggu ni.ari ni kakna entri kek alunan kasih lak.yang ini baru di belah dan untuk tayangan.


yang ini sudah di potong dan sedang di hidang untuk santapan.dah habis pun kek ni.kakna buat ari minggu.ari ni baru nak entri.

KEK ALUNAN KASIH
bahannya:
250 gm butter
5 biji telur
11/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
1 s,k baking powder
1/2 cawan susu cair
1s.k esen vanila
pewarna
serbuk koko secukupnya

caranya:
pukul butter dengan gula hingga kembang.kemudian masukkan telur satu persatu sambil pukul hingga kembang.masukkan esen vanila.sambil pukul.kemudian masukkan tepung yang di ayak dengan baking powder sedikit-sedikit berselang seli dengan susu cair.kacau hingga rata dan sebati.bahagikan kepada tiga bahagian dan warnakan adunan.masukkan aduanan selapis kemudian ayak koko meliputi adunan.kemudian tambah lagi adunan yang berwarna lain dan ayak koko lagi.ulang hingga habis adunan dan bakar dengan 170C. selama 45 minit atau masak.loyang 8 ".

Friday, 14 October 2011

kerabu mangga

assalamualaikum................
                  kakna selalu lambat kebelakangan ni. sangat sibuk dengan tugas harian.kekadang tak sempat nak entri.jarang dapat on line ni.tak pa lah bila kakna ada masa kakna entri je ya....
ari ni kakna entri kerabu mangga muda dengan daun selum.kerabu mangga ni ada banyak jenis resepi yang telah di perbagaikan.itu semua mengikut selera masing2 la... rasa dapat di terima tekak di kira o.k la.kalau tak cari lagi resepi yang lain dan cuba.

KERABU MANGGA
bahannya
200 gm daun selum
1 biji mangga muda
100 gm kelapa parut
2 s.b udang kering
1 biji bawang besar
bahan untuk di mesin:
10 biji cili padi
2 biji cili hidup
2 cm belacan
garam
gula

caranya:
kelapa parut di sangai hingga perang.buah mangga muda di parut memanjang.daun selum di cuci dan potong halus.udang kering di tumbuk hancur.bawang besar di potong nipis.bahan mesin dimesin atau tumbuk halus.campurkan semua bahan di dalam satu bekas dan gaul rata.rasa garam dan gula secukupnya.siap di hidang.

Wednesday, 12 October 2011

puding roti marble

assalamualaikum.........
                         ari ni kakna ada entri puding roti la pula.kakna selalunya buat puding ni jika ada majlis kenduri aruah ke birthday ke kakna buat la... walaupun untuk majlis saudara atau kawan.jika ada kesempatan masa biasanya inilah yang kakna bawa.

PUDING ROTI MARBLE
bahannya:
10 gm agar-agar
1/2 cawan gula
3 cawan air
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
1 s.k esen vanila
2 s.b majerin
2 s.b serbuk koko [1/4 cawan milo
pewarna lain

caranya:
masak agar2 hingga hancur.kemudian masukkan gula.roti di rendam dengan susu cair dan telur.kemudian blend hingga hancur.masukkan kedalam agar2 dan sentiasa kacau. masukkan esen vanila dan akhirnya masukkan majerin kacau.bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan masukkan koko da dua lagi warna yang lain.di dalam bekas lain tuang kan adunan berselang seli hingga habis.biar keras dan bolehlah masukkan dalam peti ais.