biskut mazola
tahun ni kakna cuba buat biskut yang jarang orang buat kakna agak la orang jarang buat sebab pertama kali kakna cuba buat.kalau nak sedap tart ni kena masukkan banyak jem baru sedap.
biskut yang berikutnya pun kakna cuba juga.tapi mazola tu memang setiap tahun kena buat sebab kegemaran anak-anak dan permintaan mereka setiap tahun tak boleh tak buat.
biskut tart blubery
bahannya:
125gm minyak sapi
50gm majerin
1kuning telur
40gm gula aising
1/2 s.b tepung kastad
1/2 s.t esen vanila
tepung gandum secukupnya
jem bluberi secukupnya
pewarna unggu
caranya :
putar gula dengan minyak sapi dan majerin
hinga kembang.masukkan telur dan esen vanila.masukkan tepung sedikit-sedikit hingga dapat doh yang sesuai untuk di terap.
biskut kismis berwalnut cornflakes
bahannya:
250gm mentega
100gm gula kastor
200gm tepung gandum (ayak)
1 s.b koko(ayak)
2cawan cornflakes(dikisar halus)
100gm kismis
100gm walnut(dicincang)
2cawan cornflakes(di kisar kasar)
2s.b madu
2s.b kopi + 2s.b air
caranya:
*pukul gula dan mentega hingga sebati
*masukkan tepung gandum ke dalam adunan sedikit demi sedikit.campurkan koko dan cornflakes yang di kisar halus.
*kemudian masukkan kismis,walnut yang di cincang .madu dan kopi.
*gaul hingga jadi doh bentukkan bulat leper.golekkan dalam cornflakes yang di kisar kasar.
dan bakar
*bakar selama 10 hingga15 minit dengan suhu 180*c hingga masak.
biskut cornflakes
bahannya:
2cwn cornflakes(di mesin halus)
1cwn kacang tanah (di mesin halus)
1cwn gula aising.
1 biji telur
11/2 cwn tepung gandum
butter secukupnya.
caranya:
campur cornflakes,gula,tepungdan kacang tanah.
gaul rata dan masukkan sedikit butter.gaul sehingga menjadi seperti habuk roti.
masukkan telur uli hingga menjadi doh jika tidak jadi tambah buttersecukupnya.
sehingga jadi doh yang boleh di kepal dan di canai.
terap mengikut acuan yang anda suka dan bakar 170*c selama 20 minit atau mengikut oven masing-masing.
semperit.
1cwn tepung gandum.
1cwn gula aising.
1cwn tepung jagung.
1cwn tepung kastad.
1 biji kuning telur.
butter secukupnya
coklat paste atau koko.
almond nibs untuk hiasan.
caranya:
campur tepung gandum,tepung jagung,tepung kastad dan gula aising gaul rata.
masukkan sedikit demi sedikit butter dan gaul hingga menjadi seperti habuk roti.
masukkan telur dan uli hingga menjadi doh.ambil sedikit doh masukkan coklat paste.
kemudian bolehlah di terap dengan bunga semperit.hiaskan dengan almond nibs.
bakar 170*c selama 20 minit atau masak.
biskut badam.
bahannya:
250gm badam(dikisar)
250gm butter
1 cwn gula aising
2cwn tepung gandum
1 s.t emplek
1s.t baking powder.
caranya:
pukul butter dan gula hingga kembang.masukkan telur.
kemudian masukkan badam gaul.masukkan tepung bersama emplek dan baking powder.
uli hingga jadi doh dan bentukkannya.bakar suhu 170*c selama 20 minit atau masak.
bila sudah sejuk bolehlah di celup coklat dan tabur almond nibs.