rakan-rakan vip

Saturday, 31 December 2011

Ahlan wahsahlan 2012

SELAMAT DATANG 2012.............
kepada semua sahabat-sahabat blog.walaupun kakna sibuk tak sempat nak berentry buat masa ni.
selamat tahun baru untuk semua semoga dengan kedatangan tahun baru ini kita di murahi rezeki dan yang paling penting sihat walafiat.seingat kakna tahun lepas pun kita menyambut tahun baru untuk 2011 pada hari yang sama.tiba-tiba kakna teringat tarikh 1.1.11 adalah hari perginya ibu kakna menghembus nafas yang terakhir pada masa yang sama pada hari ini. AL FATIHAH.

Friday, 9 December 2011

browneis kukus






Assalamualaikum....
                               dah hujung minggu.cepat masa berlalu.di harap ceria-ceria sahabat semua dan senyum-senyumlah selalu.sambutlah salam sayang dari kakna untuk semua.sambil menjamu mata dengan browneis kukus kakna yang dah jadi macam popcorn ni.kembang setaman ke kembang sepiring ntahlah.kakna suka dengan kembangnya yang melebihi apam ni.kakna suka makan browneis ni dengan aiskrim.lagi sedap.jom tengok resepi.

BROWNEIS KUKUS
sumber: kakfida@ myresepi

bahannya:
300 gm gula halus*
3 biji telur*
240ml air [boleh guna susu segar]*
1sudu kecil esen vanila*
300gm tepung gandum
40gm serbuk koko
11/2 s.k baking powder
1/2 s.k garam
2 s.k ovallate
40gm coklat chip untuk hiasan.

caranya:
tepung,koko dan b.powder di ayak bersama.di dalam mangkuk adunan masukkan bahan-bahan yang bertanda * .pukul bahan * hingga putih atau 5 minit.kemudian masukkan bahan yang telah di ayak sikit2 sambil di putar hingga habis dan sebati.akhirnya masukkan ovallate dan putar hingga sebati.sudah sebati bolehlah di masukkan dalam acuan dan tabur coklat chip dan kukus selama 10-15 minit.

Thursday, 8 December 2011

sambal tempe



jom tambah menu tenggahari.makan tempe tak semestinya jawa.sekarang semua orang pandai makan.tak kira makanan cina,india dan siam.kekadang tu cuma guna resepi asal di ubah suai dengan makanan kita yang tak halal boleh jadi halal.cuma contoh je tengok resepi lain(tak halal).kakna belajar ni pun dekat orang yang pandai masak jenis ni.kalau sesiapa yang belum cuba boleh cuba.sebenarnya ada perbagai cara dan resepi tempe ni.buat masa sekarang ini lah resepi kakna mungkin lain kali kakna syer yang lain.tempe ni sekarang sampai utara pun ada jual.dulu memang payah nak jumpa.sekarang ada di mana2 je...

SAMBAL TEMPE
bahannya:
2 keping tempe
3 biji kentang
2 biji bawang besar
3 keping tauhu
1/2 cawan kacang tanah
10-15 biji cili kering
gula dan garam secukupnya.

caranya:
tempe di potong nipis dan goreng.kentang juga dipotong panjang dan goreng.kacang tanah di goreng hingga ranggup.bawang di potong panjang dan goreng.semua bahan di goreng terlebih dahulu kecuali cili.cili di mesin hingga hancur(untu sambal).panaskan minyak dan tumis cili hingga pecah minyak.kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa.kemudian masukkan semua bahan yang telah di goreng tadi dan gaul hingga rata.bila rata siap di hidang.

apam snow white




Assalamualaikum....
                          apam lagi ari ni.. kakna tak warnakan apam ni sebab nak snow white.kakna derhaka sedikit dengan warna biru.itu pun warna asli tak guna pewarna .maksud kakna tak guna pewarna makanan.kakna guna bunga telang yang selalu nyonya guna atau nasi kerabu kelantan tu.....disini kakna nak bagi tahu sesiapa yang nak cuba resepi ni,kalau bilangan keluarga sedikit elok separuh aje resepinya.sebab banyak dapat hasilnya.oklah jom layan resepinya.

APAM SNOW WHITE
bahannya:
3 cawan tepung beras
1cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 paket mauripan yis
2 cawan nasi sejuk*
3 cawan air.*

caranya:
campur dan gaul semua bahan kecuali bahan * .nasi dan air atau bahan * .di blend hingga betul2 hancur.satukan semua bahan dalam mangkuk adunan  hingga sebati dan di biarkan atau di rehatkan selama 1-2 jam.sapukan sedikit minyak pada acuan panaskan kukusan.bolehlah di masukkan dalam acuan dan kukus selama 10 -15 minit.sejukkan dan di hidang dengan kelapa parut.

Wednesday, 7 December 2011

sambal petai



Assalamualaikum..........
                   jom layan sambal petai untuk menu tenggahari.tak cukup nasi nanti kena dengan sambal petai ni.kakna guna petai yang masih baru.ambil sekali dengan kulit.baru sedap dan terasa petainya.kalau biji saja pun boleh.untuk melembutkannya rebus terlebih dahulu petai ni.kakna kikis kulit petai sebelum masak.ari ni kakna buat sambal petai dengan udang.sebenarnya sambal ni boleh di gabungkan dengan ikan bilis dan daging ayam pun sedap.yang lain belum cuba lagi.

SAMBAL PETAI
bahannya:
10-15 biji cili kering
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
250 gm udang
5 keping petai
gula,garam dan asam jawa secukupnya.
belacan jika suka.

caranya:
petai di siang dan potong kecil.cili di kisar bersama bawang putih dan merah.panaskan minyak dan tumis cili hingga pecah minyak masukkan petai dan tambah sedikit air jika kering.bila petai dah empuk. masukkan udang,gula,garam dan asam jawa.kacau dan masaklah seperti biasa kita masak sambal.siap bolehlah di hidang.

apam



Assalamualaikum.....
             selamat meniti hari2 berlalu... Ari ni kakna ada apam balik kalau tak silap kakna namanya.selalunya apam balik yang rangup dan berintikan kacang dan jagung.kakna pun tak tahu nama apam ni yang sebenarnya.kakna ambil resepi ni dari kawan fb.kulitnya memang apam intinya pula inti kelapa.inti ketayap semua orang tahukan.sedap dan mudah untuk membuatnya.kakna guna acuan karipap untuk membentuknya.jom kita tengok resepinya..

APAM
bahannya:
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan air
1 sudu kecil yis mauripan
2 sudu kecil gula
2 sudu kecil eno
pewarna
inti kelapa secukupnya.

caranya:
satukan tepung,telur,gula,yis dan air kacau rata hingga sebati.titiskan pewarna yang di sukai.kacau.akhir sekali masukkan eno dan kacau rata.ambil sesudu tuang atas kuali dan ratakan seperti membuat ketayap.api hendaklah perlahan.setelah masak bolehlah masukkan inti dan lipat dua.tekan di tepi kuih dengan jari agar melekat.kakna guna acuan karipap.

Tuesday, 6 December 2011

kek blended pisang




Assalamualaikum.....
                             ari ni kakna hanya ada entri kek saja.jom cuba kek kakna yang mudah dan sangat ringkas ni.tetap rasa kek,walaupun caranya ringkas dan mudah.

KEK BLENDED PISANG
bahannya:
3 biji pisang /1cawan pisang yang dah lecek
3/4 cawan minyak.
1 cawan gula perang.
1cawan gula [kakna guna 1/2 cawan]
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sudu besar baking powder* 

caranya:
masukkan gula dan telur ke dalam blender ,putar hingga putih.kemudian masukkan minyak.tuang minyak perlahan2 sambil putar.kemudian masukkan pisang.bahan yang bertanda * di ayak ke dalam mangkuk adunan.tuang bahan blender tadi ke dalam tepung dan kacau perlahan2 hingga rata atau sebati.boleh lah tuang adunan ke dalam loyang yang telah di gris dan bakar.loyang 8" .suhu 170c. 45 minit atau hingga masak.

Thursday, 1 December 2011

karipap



Assalamualaikum..
                 selamat pagi kawan2....  jom sarapan dengan karipap.ari ni kakna ada karipap je.. kakna buat semalam tapi di sebabkan banyak juga dapat hasilnya.kakna simpan dalam peti ais separuh.dohnya pun ada lagi kakna simpan dalam peti ais.pagi ni baru kakna canai balik dan goreng.dohnya tak keras dan sedap.kakna guna resepi dari tun telani untuk kulitnya.inti kakna buat sendiri resepi ringkas kakna dengan apa yang ada dekat dapur je..

KARIPAP
bahannya:
kulit:
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan minyak
3/4 cawan air [kakna guna tak habis]
1/2 sudu teh garam

caranya:
panaskan minyak bersama dengan marjerin.bila marjerin cair tutup api.tuang minyak panas dalam tepung terus gaul rata panas2.guna sudu .bila dah rata masukkan air sikit2 sambil uli hingga menjadi doh.dohnya lembut tak keras.bila doh sebati tak lekat di tangan dan bekas adunan.bolehlah digunakan untuk terap.

INTI:
bahannya:
2 ketul ubi keledek
100gm udang [dicincang-kalau udang kering dimesin]
1biji bawang besar [potong dadu]
2-4 sudu besar rempah kari
garam/gula

caranya
ubi di bersihkan dan potong dadu.panaskan sedikit minyak.kemudian tumis rempah hingga pecah minyak.masukkan udang dan ubi kacau.masukkan sedikit air,kacau dan biar ubi masak.tambah air sedikit jika tak cukup masak.masukkan bawang,garamdan gula jika suka.kacau rata dan bila dah siap bolehlah digunakan.