Assalamualaikum....
dah tenggahari.kakna baru nak masukkan entri yang boleh di katakan sarapan pagi ni.kakna ada kelapa yang di katakan tua tidak..muda pun tidak.. tersimpan di ceruk dapur kakna.nak di perah ambil santan.. nak perah terasa lembik.nak makan gitu je dah keras.cadangan anak dara kakna la ni.. jadikan lempeng... lama tak makan lempeng ni sedap juga.. ditambah dengan jalinan pandan. emp.... bau wangi lagi.macam kelapa pandan la pula..nak buat jemput2 pun boleh.tapi untuk mengurangkan minyak kakna buat lempeng je..
LEMPENG KELAPA
bahannya:
1 biji kelapa separuh tua /kelapa pandan
2 cawan tepung gandum
4-6 sudu besar gula
secukup garam
11/2 cawan air
caranya:
kelapa di parut.dalam satu bekas di campur semua bahan dan di gaul rata hingga sebati.airnya agak2 jangan terlalu cair.kakna guna gula yang agak sedikit sebab untuk merasa kelemakkan kelapa.jika suka manis boleh tambah gula.panaskan kuali non stick.kemudian masukkan bancuhan adunan tadi sedikit dan ratakan pada kuali.masak hingga masak dan di ikat dengan daun pandan yang di koyak.agar bau pandan terbau.
No comments:
Post a Comment