Assalamualaikum.... ari ni kakna ada entri sandwic aje.. kakna selalunya buat sandwic ni bila ada perjalanan jauh.baru2 ni kakna ke pantai timur untuk hantar anak kakna di sana.sandwic kakna buat untuk makan dalam kenderaan.dalam perjalanan jauh duduk saja dalam kereta terasa nak makan je.. sandwic ni boleh la di bekalkan.lama dulu kakna suka buat roti gulung dan goreng dengan minyak yang banyak.dengan resepi yang sama kakna cuba buat macam kakna buat sekarang.dan tidak makan masa yang lama untuk menyiapkannya.
yang ini masih dalam proses di atas dapur kakna mengunakan kuali leper untuk proses masak supaya cepat dan mudah.
bahannya:
1 bungkus roti potong [kakna mengunakan roti gardinia]
3 biji telur
1 tin besar sardin [kakna guna makerel ayam brand]
2 biji cili merah
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 s.b air limau kasturi [air asam jawa pun boleh]
daun bawang dan daun ketumbar
garam dan perasa jika suka
sedikit cili sos. [ kakna tak menggunakan sos dalam sardin]
caranya:
potong dadu bawang besar dan bawang putih.potong cili merah kecil2 sementara itu hancurkan isi sardin.
satukan semua bahan yang di potong dengan sardin. masukkan sos mengikut kepekatan yang di kehedaki
kemudian masukkan air asam dan garam.panaskan kuali masukkan sardin dan masak hingga masak.boleh la tabur daun bawang dan daun ketumbar.dalam mangkuk lain pecahkan telur dan kacau.sardin tadi di sapu atau ratakkan atas sebelah saja kemudian lipat dua .panaskan kuali dengan api perlahan.letak sedikit majerin dan ratakan .celup roti dalam telur dan goreng dengan majerin tadi hingga masak.jangan lupa alih2 kan roti untuk mendapatkan warna perang. jika suka boleh tambah lagi majerin supaya tidak hangus.ulanglah hingga habis dan siap untuk di hidang atau di bawa bekal.
No comments:
Post a Comment