rakan-rakan vip

Thursday, 19 April 2012

sup cendawan

dah makan tenggahari ke.. kakna saja tanya.padahal dah petang.tentu kawan-kawan sibuk menyiapkan menu baru.di sini kakna nak share menu lama.kakna selalu buat sup ni bila cuaca agak panas.sesuai untuk hirup juga.tak ada yang istimewa pun sekadar nak berentry saja.anak-anak suka sup ni.dah tak tahu nak cerita apa.jom layan resepi.

SUP CENDAWAN
by:kakna
bahannya:

1 bungkus cendawan tiram
1 bunkus kecil fish ball
2 biji telur
2 sudu besar serbuk sup
2 cm halia
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
rempah tumis (lawang,cengkeh.pala dan kayu manis)

caranya:
bawang merah, bawang putih dan halia di mayang.panaskan minyak dan tumis bawang bersama rempah tumis.bila dah naik bau masukkan sedikit air.kemudian masukkan rempah sup dan kacau rata.setelah sebati masukkan cendawan dan tambah air secukupnya.biar didih pecahkan telur ke dalamnya dan cepat-cepat kacau agar tak berketul.kemudian masukkan fish ball da perasakan dengan garam dan perasa. siap di hidang.

7 comments:

  1. Ratah cmtu je sdap nie Kakna...sesuai gak menu utk orng diet nie....

    ReplyDelete
  2. sedapnya makn sup2 camgnie..time tghry mmg best..:)

    ReplyDelete
  3. Salam kakna..
    sy penggemar cendawan2 ni termasuk cendawan liar..hehe.. terliur la nengok sup cendawan akak tu

    ReplyDelete
  4. x pernah cuba lagi buat sup cendwan ni.
    selalunya bila yang packet tu je.
    senang tambah air panas. pastu siap..hehe

    ReplyDelete
  5. resepi sup2 gini makan gitu je dah sedap dah..hehehe..tambah2 ada cendawan saya memang suka..:)

    ReplyDelete
  6. SAlam... walaupun tak ada warna.. gitu aje tapi dah tentu2 rasanya sedap lah sangat aiii.... :))

    ReplyDelete
  7. Salam rindu kakna! kita suke cendawan, kalau buat sup pun suke, kalau di tumis pedas2 pun suke kalau dibuat itu ini pun kita suke dgn cendawan ehehe.. pendek kata sayur2 ni mmg kita suke :D

    ReplyDelete