rakan-rakan vip

Thursday, 3 November 2011

bengkang jagung

assalamualaikum..
              jom minum petang dengan kakna.dah nak malam pun.sebenarnya kakna minum waktu malam.waktu petang pukul 6 hingga 7 adalah waktu makan malam.makan sebelum pukul 7 untuk menjaga kesihatan.malam minum je la..

BENGKANG JAGUNG
bahannya:
2 tongkol jagung
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan santan
1 cawan gula
secubit garam

caranya:
jagung di potong atau di mesin.campur tepung beras dan tepung gandum dengan santan dan gula.bubuh secubit garam dan kacau dengan api perlahan di atas dapur.agak pekat boleh lah di angkat dan tuang ke dalam loyang untuk di bakar.jangan lupa masukkan jagung dan kacau sebelum tuang ke dalam loyang.jika suka yang mesin.mesin lah dengan santan tadi.bakar dengan api atas dan bawah hingga masak.170C 45minit.biar betul-betul sejuk baru potong.

No comments:

Post a Comment