rakan-rakan vip

Tuesday, 6 September 2011

rendang tok

salam... ari ni kakna ada entri rendang tok.dulu kakna memang teringin sangat nak cuba buat rendang ni.
sekarang dah pun cuba.bagi kakna rendang ni memang sedap tapi yang kakna jumpa resepinya banyak sangat tak tahu yang mana ori .kakna pernah tinggal di selatan perak.kenduri kawin dia orang masak rendang ni.memang sedap.rempahnya pula di mesin sendiri maksud kakna tak beli yang dah siap.rempahnya kurang hancur(halus sangat) bila makan terasa rempahnya sedap....



bahannya:
11/2 kg daging batang pinang
50gm bawang merah [dihiris
50gm bawang putih [dihiris
50gm halia [dihiris (ikut citarasa sendiri)

perap bahan hiris dengan daging lebih kurang 2 jam

bahan untuk di kisar.
2 s.b biji ketumbar
1 s k jintan manis
1s.k jintan putih
2s.b paste cili
1s.b lada hitam
5 biji buah pelaga
5biji bunga cengkeh
5 cm kulit kayu manis
kerisik dari sebiji kelapa
santan dari 2 biji kelapa

caranya:
kisar bahan kisar dan gaul dengan daging yang di perap tadi. kemudian masukkan kerisik dan santan.
masukkan dalam kuali didihkan dengan api sederhana lebih kurang 2 jam atau kering.bila dah hampir kering kacaulah selalu agar tidak berkerak.

No comments:

Post a Comment