rakan-rakan vip

Monday, 9 January 2012

banana upside down cake






Assalamualaikum............
                         salam mesra untuk semua..... ceria..ceria..senyum..senyum lah .mulakan dengan hari baru setiap hari dengan hati yang gembira.ok ari ni kakna masih dengan kemanisan lagi.kebetulan ada pisang di belakang umah dah masak.jadi kakna pun membaking la...malas nak ulang resepi lama.kakna pun cari-cari la resepi baru.nampak lah di umah kakwan ada resepi ni.kakna balik cuba buat.sedap dengan karemelnya tu..kalau nak tahu kenalah cuba.....

BANANA UPSIDE DOWN CAKE
sumber:citarasawan

bahannya:
karamel:
100gm gula pasir
6 biji pisang berangan-belah dua(kakna guna pisang lemak manis-secukupnya)

adunan kek:
160gm tepung gandum
60gm tepung jagung
2 biji pisang - lecek halus (kakna guna pisang lemak manis -6 biji)
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh sodabikarbonat
3 biji telur (asingkan putihnya)
50ml minyak masak (mentega cair)
40ml air
1/4 sudu teh garam
140gm gula kastor
125ml susu cair

caranya:
karamel:
masukkan gula dalam loyang dan cairkan hingga gula perang sambil goyangkan ke kanan dan kiri tanpa mengacau biar rata.biar sejuk dan gris tepi loyang dengan minyak.susun pisang di atas karamel tadi.

adunan kek:
pukul putih telur dan garam hingga bertanduk.ketepikan dulu.ayak tepung gandum,tepung jagung.soda bikarbonat dan baking powder.ketepikan.satukan kuning telur,air dan minyak pukul dengan kelajuan tinggi.bila dah kembang perlahankan pukulan,masukkan tepung sedikit-sedikit berselangan dengan susu cair hingga habis dan rata.masukkan pisang yang dah dilecek kacau rata.tuang ke dalam adunan putih telur dan kaup balikkan hingga rata dan sebati.tuang ke dalam loyang karamel tadi.bakar dengan suhu 180C loyang 8".bakar hingga masak.bila dah masak keluarkan kek dari oven dan tuang atas redai.hati-hati panas.

2 comments:

  1. salam kak na...terliur tgk kek pisang tu, mst best kan dgn gandingan karamel tu...

    ReplyDelete
  2. salam liza.. memang best ber aroma lagi bau karamel...

    ReplyDelete