Sunday, 29 January 2012

jemput-jemput pisang


Assalamualaikum........
               selamat pagi dan salam ceria pada kawan2 semua.kita mulakan hari pertama minggu ini dengan ceria hendaknya.selamat menjalankan tugas masing2 dengan gembiranya....

hari ini kakna tak ada entry yang menarik pun.hanya sekadar nak berkongsi cara atau petua yang kakna tahu saja.menarik pun tidak sekadar pengetahuan untuk rakan2 atau pada yang suka mencuba macam kakna ni.di sebabkan pagi ni kakna sarapan dengan cucur kodok ni.teringat kakna adakah yang dah tahu cara kakna buat kuih ni. jom kita tengok...

JEMPUT-JEMPUT PISANG
bahannya:
1 sikat pisang
200 gm kelapa parut
11/2 - 21/2 cawan tepung gandum
8 sudu besar gula [kakna tak suka manis]
2 sudu teh garam
air secukupnya.

caranya:
pisang di leyek bersama kelapa parut hingga sebati.masukkan tepung,gula dan garam gaul rata sambil masukkan air sedikit2 hingga mendapat bancuhan yang di kehendaki.panaskan minyak dan goreng macam biasa.siap bolehlah di hidang dan rasakan perbezaan yang selalu kita buat sebelum ni.

Saturday, 28 January 2012

Angel hair pasta goreng

Assalamualaikum...
        selamat pagi.... salam ceria. pagi ni kakna bersarapan dengan pasta lagi.kakna masak macam mee goreng je..  masak pasta yang di melayukan.tak guna bahan pasta pun.masak macam biasa dan hiasan nya nampak macam kelainan sikit.

ANGEL HAIR
bahannya:
500g Angel hair pasta
1 paket bebola ikan
1 senduk cili kisar (lebihkan jika suka pedas)
1 biji bawang besar kisar
3 ulas bawang putih kisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap manis
sayur (ikut selera)
minyak masak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

caranya:
Rebus sehingga lembut Angel hair pasta dan toskan lebihan air rebusan. Panaskan minyak di dalam kuali. Sementara itu, satukan kesemua bahan-bahan yang dikisar.Tumis bahan-bahan kisar sehingga garing.Masukan Angel hair pasta dan bebola ikan. Gaul sebati.Masukkan sayur pilihan anda. masukkan garam dan gula secukup rasa. kacau sebati dan...siap. Selamat mencuba.

Friday, 27 January 2012

pasta goreng


Assalamualaikum...
           selamat pagi.... salam ceria dari kakna. selamat bercuti bagi yang cuti.dah sarapan semua.kakna baru nak masukkan entry sarapan pagi ni.

tentu kawan2 dah bersiap sedia untuk masak tenggahari.maklumlah cuti2 ni tentu nak masak special kan.kakna tak masak hari ni.sebab ada jemputan kenduri kawin.pagi ni makan pasta untuk sarapan.agak berat sikit kan.jom nak bersiapkan diri.

PASTA GORENG
bahannya:
1 bungkus pasta
300gm isi ayam
2 biji tomato
2 sudu besar cili paste
2 sudu mentega
2 biji bawang besar
2 sudu besar kicap
2 ulas bawang putih
secubit garam dan gula

caranya:
panaskan mentega hingga cair.kemudian tumiskan bawang besar dan bawang putih yang telah di potong dadu.masukkan cili goreng hingga pecah minyak.masukkan tomato yang telah di potong dadu dan masukkan juga isi ayam yang juga di potong dadu.kemudian rasakan garam dan gula secukupnya jangan lupa tambah kicap sedikit.bila dah masak bolehlah di masukkan pasta yang telah di rebus.goreng macam kita mengoreng mee.boleh juga masukkan sayur jika suka.siap di hidang.

Thursday, 26 January 2012

puding laici


Assalamualaikum...
            selamat pagi.. dan salam ceria di pagi jumaat ini...   sekejap je masa berlalu dah nak habis minggu ni.masa berlalu terlalu laju.macam mana dengan kita.adakah kita masih tak berganjak lagi dari tempat lama.


dengan cuaca yang tak menentu kejap kemarau tapi hujan pula.bila panas terasalah ingin nyaman tekak yang kehausan.jom kita legakan tekak dengan puding laici ni.


puding ini adalah resepi yang kakna dapat dari kawan sebelum aktif dalam berblog lagi.dah lama tak buat.terasa pula bila musim panas ni nak nyaman tekak ni dengan puding laici yang terasa laicinya.

puding ni lembut seakan-akan dadih.nak buat pun senang dan mudah saja.

PUDING LAICI
bahannya:
18 gm agar-agar tali.
1 tin susu cair.
1 tin laici buah
10 gelas air.
11/2 cawan gula.
1 sudu teh esen vanila.
secubit garam.

caranya:
masak agar-agar dengan air hingga hancur.bila agar-agar dah hancur masukkan gula dan kacau.perlahankan api.masukkan susu cair,esen dan garam.masukkan setenggah air sirap laici ke dalam agar2.kacau sebati.kemudian bolehlah tuang agar2 ini ke dalam acuan atau loyang yang di sukai.biar sejuk dan keras.bolehlah di tabur dengan laici yang di racik2kan bersama dengan lebihan sirap laici tadi.masukkan dalam peti ais agar sejuk.jika suka boleh terus di hidang.

Wednesday, 25 January 2012

bingka kentang


Assalamualaikum.......
            selamat pagi..salam ceria semua untuk kawan2.sekejap aje.. masa berlalu.terasa tak sempat nak buat apa masa dah habis.

jom sarapan bingka kentang dengan kakna.semua kawan2 dah buat bingka ni.cuma kakna ketinggalan.untuk kelainan sedikit kakna lapiskan dengan warna coklat.cara dan resepinya tetap sama.

kakna dah tak tahu nak cerita apa lagi.jom layan resepinya.

BINGKA KENTANG.
bahannya:
2 biji kentang [rebus dan lenyek]
1biji telur
2/3 cawan gula pasir
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1/3 sudu besar minyak sapi- cairkan
3 sudu besar susu cair [jika suka]
1 sudu besar paste coklat

caranya:
kacau telur bersama gula hingga sebati.kemudian masukkan tepung berselang seli dengan santan dan kacau hingga sebati.tapis adunan ke dalam kentang yang sudah di lenyek dan kacau hingga sebati.kemudian masukkan minyak sapi dan kacau sebati.bahagi adunan dua bahagian satu di warnakan kuning dan satu lagi di masukkan paste coklat kacau hingga sebati.panaskan oven sementara itu sapu loyang dengan minyak dan panas dalam oven sebentar.keluarkan dan tuang adunan kuning dan ratakan masukkan dalam oven 2-3 minit. keluarkan dan tuang adunan coklat pula dan ratakan.masukkan semula dalam oven 2-3 minit.ulang hingga jadi lima lapisan.akhir sekali bakar adunan 15-20 minit.biar bingka betul2 sejuk sebelum di potong.kakna guna loyang 5x5".

Wednesday, 18 January 2012

talam keledek


Assalamualaikum....
                    salam sejahtera dan selamat pagi semua..  ceria-cerialah di pagi-pagi ni dengan senyuman... bahagia dan gembira hendaknya.


hari ini kakna mulakan dengan kuih talam untuk sarapan pagi.jemput lah kawan-kawan sarapan dengan kakna.walaupun tak seberapa..

kakna ada keledek madu yang berwarna ungu.tak tahu nak buat apa selain rebus dan makan begitu aje.. jadi kakna jalan dari rumah ke rumah.jumpalah kuih ni di rumah kakwan (citarasawan).macam biasa la kakna ni ,pun cubaresepi ni.bila cuba ,jadi la pula dan sedap gitu..  kakna nak la kongsi dengan kawan2 kakna pula.

TALAM KELEDEK
bahannya:
250gm tepung beras
70gm tepung ubi kayu
250gm gula pasir
450ml santan pekat
450ml air
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan
200gm keledek ungu(rebus,leyek ketika masih panas)
pewarna ungu

caranya:
satukan tepung beras dan tepung ubi dalam mangkuk.masak santan,daun pandan,air,garam dan gula hingga didih.keluarka daun pandan dan tuang dalam tepung.kacau cepat2 hingga sebati.ambil sedikit adunan masukkan dalam blender bersama keledek dan blend hingga halus.satukan semula adunan dan kacau rata serta tapiskan.bahagi adunan kepada tiga bahagian(450ml).satu warna asal.satu bahagian ungu muda dan satu bahagian ungu tua.panaskan pengukus dan sapu minyak pada loyang 8".panaskan loyang sekejap dan tuang adunan selapis demi selapis di mulai dengan warna muda .akhir sekali kukus selama 25 minit.potong kuih setelah betul2 sejuk.

Tuesday, 17 January 2012

gulai tempoyak

selamat tenggahari..
                 dah siap masak!.   jom layan gulai tempoyak.gulai tempoyak ni bukannya resepi orang utara.walaupun kakna orang utara.kakna cubaresepi ni dan terus terlekat sampai sekarang.kakna pun dah tak ingat asalnya.apa pun memang anak dan hubby suka.untuk kawan2 yang memang dah arif biasa la kan.kalau ada lagi yang lebih special.kongsi je .. insyaallah.boleh cuba.resepi asal pun kakna dah tak ingat.ini yang biasa kakna guna.

GULAI TEMPOYAK
caranya:
300gm udang basah.
10 biji cili padi
2 biji cili hidup
1cm kunyit hidup
5 ulas bawang merah
1 cawan santan pekat
2 batang serai
1 helai daun kunyit
2 sudu tempoyak
1 sudu gula
garam secukup rasa.

caranya:
udang di bersihkan.mesin cili padi,cili hidup,kunyit,bawang merah bersama dengan santan.masukkan udang dan bahan yang di mesin ke dalam periuk.masak dengan api sederhana kemudian masukkan tempoyak.kemudian masukkan serai yang telah di ketuk dan gula serta garam secukupnya.bila sudah didih masukkan daun kunyit dan siap di hidang.

kuah durian


Assalamualaikum.........
                  kakna masih lagi dengan durian.kali ni.. kuah durian pula.tentu ramai suka ni.. 

kuah durian ni kalau di utara di panggil serawa.boleh di makan begitu saja atau di makan dengan roti jala,pulut dan roti biasa.boleh juga di campur dengan bubur lain.

KUAH DURIAN
bahannya:
isi durian secukupnya
500ml santan
1/2 cawan gula
secubit garam
2 helai daun pandan.

caranya:
durian di asingkan dengan bijinya.jika suka tak perlu di asingkan.masukkan ke dalam periuk.kemudian masukkan semua bahan-bahan yang lain.masak dengan api sederhana dan sentiasa kacau sampai didih.siap boleh lah di hidang dengan roti atau apa yang anda gemari.

pulut durian


 Assalamualaikum.....
                    dah pun petang kakna baru nak masukkan entry.entry pun taklah semana.tapi banyak orang sukakan durian.ada yang tak suka,bagi yang suka macam kakna ni.. pantang jumpa.

 yang bestnya dari kampung.tak ada D pun tak apa walaupun dapat yang isi putih.kalau kuning lagi ngacam.

 bila dah ada durian ni ada yang nak makan saja,ada yang nak makan dengan pulut di tambah pula santannya di atas.

PULUT DURIAN
bahannya:
durian la.. bahan utama.

bahan pulutnya:
1 kg beras pulut.
2 cawan santan
secubit garam.

caranya:
rendam pulut sekurang-kurangnya empat jam atau semalaman.kukus pulut hingga masak.perasakan santan dengan garam secukupnya.angkat pulut dan masukkan santan ketika pulut masih panas dan gaul rata hingga santan kering di serap pulut.kemudian masukkan semula dalam kukusan dan kukus untuk seketika ( 10-15 minit) siap di hidang dengan durian.masak 1 cawan santan  dengan secubit garam .biar didih seketika terus angkat dan hidang.santan ini tak ada dalam entry.






Sunday, 15 January 2012

stawberry coklat


Assalamualaikum.........
                          selamat pagi dan salam ceria..... senyum lah di awal pagi ni agar kita semua di rahmati....hari untuk minggu ini sudah bermula dengan rutin harian.


di permulaan hari ini dan minggu ini kakna mulakan dengan stawberry coklat.sila-sila ambil sorang satu.. tak boleh lebih satu je... kalau kawan2 perasan stawbery kakna ni comot..kan.bukannya apa kakna nak letak sebanyak boleh coklat pada buah tu.kalau di celup semua tak nampak stawberry lak..

di sini ada kakna selitkan entri ais krim.kakna cuba buat aiskrim dengan buah stawberry tapi gambarnya tak menarik.jadi kakna selit je di sini.ok kita mulakan hari baru untuk minggu ni......

STAWBERRY COKLAT
bahannya:
buah stawberry
coklat masakkan
2 sudu mentega
2 sudu susu segar

caranya:
panaskan coklat secara dauble boil.kemudian masukkan mentega dan susu segar.bila dah cair bolehlah celup buah stawberry.mudah..kan.tak susah pun lepas tu kejap je dah habis.

AIS KRIM STAWBERRY
bahannya:
10 biji buah stawberry
1 cawan whipping cream
1 sudu gula kastor
hiasan:
jem stawberry

caranya:
kakna masukkan semua bahan ke dalam blender dan putar hingga kental.masukkan dalam bekas dan letak dalam freze.bila dah beku siap di ngap....

Friday, 13 January 2012

talam ubi kayu


Assalamualaikum........
                         selamat pagi... salam ceria dan selamat berhujung minggu.nak pergi mana cuti-cuti ni.kakna tak tahu nak ke mana lagi.anak-anak semua ada di rumah sedang bercuti.mesti masak atau keluar jalan-jalan.


ari ni kakna masih dengan kuih lagi.ada simpan sikit untuk buat kuih talam ubi.kuih ni memang kakna suka.tapi sukar nak dapat ubi kayu.


cuti-cuti masa tak banyak.ok jom kita layan resepi.


TALAM UBI KAYU
bahannya:
2 cawan ubi kayu yang telah disagat
11/2 cawan santan biasa
8 sudu besar gula pasir (ikut nak letak banyak mana)
secubit garam
pewarna kuning

Bahagian atas:
450ml santan pekat
1/2 cawan tepung beras
secubit garam
gula jika suka

caranya:
panaskan kukusan.sapu minyak pada loyang 8".panaskan sekejap loyang sebelum masukkan adunan.campur semua bahan untuk bahagian bawah dan masukkan dalam loyang dan kukus selam 5minit.sementara itu bancuh bahan atas.campur semua bahan dan tapiskan ke dalam periuk.kacau di atas api perlahan hingga terasa panas.jangan sampai berketul atau beku.tuang adunan ke dalam loyang dan tutup dengan aluminium boil.kukus selama 30 hingga 45 minit.biar sejuk betul-betul baru potong.

Thursday, 12 January 2012

bengkang & bingka ubi kayu

 Assalamualaikum................
                            salam mesra dari kakna untuk semua...ceria-ceria hendaknya..........
ari ni kakna ada entri kuih aje...kakna orang utara ni panggil bengkang.sebenarnya bingka.. sama je caranya.

itu pendapat kakna la.. mana tahu lain caranya ntahlah.kakna suka bakar cara lama mengunakan arang.dalam oven pun boleh.kalau di kampung bolehlah guna arang.ok la jom layan resepinya.

BENGKANG UBI KAYU
bahannya:
4 cawan ubi kayu ( disagat)
2 cawan santan pekat
100 gm gula merah
1/2 cawan gula pasir
secubit garam

caranya:
4 cawan ubi kayu yang di sagat mesti di perah buang airnya.gula merah dan gula pasir dimasak hingga hancur gulanya.jangan terlalu banyak airnya.lebih kurang 1/2 hingga 1 cawan air.masukkan daun pandan ketika masak gula tadi.biar sejuk seketika.di dalam bekas masukkan ubi kayu,santan dan air gula serta secubit garam.kemudian masukkan dalam periuk dan kacau dengan api perlahan hingga tak nampak ubi berwarna putih lagi.sementara itu oven di panas kan terlebih dahulu 200C.sedia kan loyang 8" .alaskan loyang dengan aluminium boildan sapu minyak.tuang aduanan tadi dan ratakan.kemudian bakar hinnga nampak garing.biar betul-betul sejuk baru keluarkan dari loyang.

Wednesday, 11 January 2012

strawberry milk fresh fruit's pudding


 Assalamualaikum......
                      salam ceria semua.... ari ni kakna ada menu ringkas dan mudah untuk semua.


jom jamu selera.....sejuk tekak bila mkan ni.sesuai bila cuaca panas.


mudah untuk menyediakannya.cepat ..tak ambil masa yang lama.

STRAWBERRY MILK FRESH FRUIT'S PUDDING
sumber:hame sweet home

bahannya:
1/2 tin susu cair
50ml susu segar
gula (ikut rasa)
1 sudu kecil esen vanila
3 sudu besar whipping cream
buau-buahan segar-boleh guna buah mengikut kegemaran

caranya:
masak susu cair bersama susu segar dengan api perlahan masukkan gula dan kacau hingga larut.padam api .sejukkan dulu.buah di potong dadu.setelah susu sejuk masukkan whipping cream dan buah yang telah di potong dadu.siap di hidang.boleh juga masukkan dalam peti sejuk terlebih dahulu sebelum di hidangkan.lebih sesuai di hidang sejuk.

Tuesday, 10 January 2012

murtabak macaroni

 Assalamualaikum.......
                           salam mesra dari kakna untuk semua..... sihat sejahtera hendaknya.....
ari ni kakna ada menu pasta yang mudah.
 kakna ada nampak kak liza dalam tv ari tu sedang masak murtabak macaroni.tapi kakna tengok macam tu je...bz agaknya ,tak boleh bagi perhatian pun...
jadi kakna ada macaroni.kakna cuba buat cara sendiri je la... untuk sarapan.kakna guna bahan mudah yang ada di dapur je....

MURTABAK MACARONI
bahannya:
200gm macaroni
3 biji telur
2 biji bawang besar
1-2 biji cili hidup
2 ulas bawang putih
100gm daging ayam
daun bawang dan daun sup
garam dan perasa

caranya:
macaroni di rebus dan toskan.bawang di mayang.cili hidup di buang biji dan cincang.isi ayam di potong kecil.daun bawang dan daun sup di potong halus.di dalam mangkuk pecahkan telur kemudian masukkan semua bahan yang telah di potong.kemudian masukkan garam dan perasa,kacau rata dan secukup rasa masukkan macaroni gaul rata hingga sebati.sementara itu panaskan kuali non stik dengan api sederhana.masukkan sesudu minyak masak atau minyak zaiton.boleh juga guna marjerin jika suka.bila kuali dah panas masukkan bahan tadi dan ratakan.bila dah masak bolehlah di alihkan.dan masaklah hingga masak.kakna buat satu adunan ni untuk sebiji.jika suka bolehlah buat untuk dua.

Monday, 9 January 2012

banana upside down cake






Assalamualaikum............
                         salam mesra untuk semua..... ceria..ceria..senyum..senyum lah .mulakan dengan hari baru setiap hari dengan hati yang gembira.ok ari ni kakna masih dengan kemanisan lagi.kebetulan ada pisang di belakang umah dah masak.jadi kakna pun membaking la...malas nak ulang resepi lama.kakna pun cari-cari la resepi baru.nampak lah di umah kakwan ada resepi ni.kakna balik cuba buat.sedap dengan karemelnya tu..kalau nak tahu kenalah cuba.....

BANANA UPSIDE DOWN CAKE
sumber:citarasawan

bahannya:
karamel:
100gm gula pasir
6 biji pisang berangan-belah dua(kakna guna pisang lemak manis-secukupnya)

adunan kek:
160gm tepung gandum
60gm tepung jagung
2 biji pisang - lecek halus (kakna guna pisang lemak manis -6 biji)
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh sodabikarbonat
3 biji telur (asingkan putihnya)
50ml minyak masak (mentega cair)
40ml air
1/4 sudu teh garam
140gm gula kastor
125ml susu cair

caranya:
karamel:
masukkan gula dalam loyang dan cairkan hingga gula perang sambil goyangkan ke kanan dan kiri tanpa mengacau biar rata.biar sejuk dan gris tepi loyang dengan minyak.susun pisang di atas karamel tadi.

adunan kek:
pukul putih telur dan garam hingga bertanduk.ketepikan dulu.ayak tepung gandum,tepung jagung.soda bikarbonat dan baking powder.ketepikan.satukan kuning telur,air dan minyak pukul dengan kelajuan tinggi.bila dah kembang perlahankan pukulan,masukkan tepung sedikit-sedikit berselangan dengan susu cair hingga habis dan rata.masukkan pisang yang dah dilecek kacau rata.tuang ke dalam adunan putih telur dan kaup balikkan hingga rata dan sebati.tuang ke dalam loyang karamel tadi.bakar dengan suhu 180C loyang 8".bakar hingga masak.bila dah masak keluarkan kek dari oven dan tuang atas redai.hati-hati panas.

Sunday, 8 January 2012

pavlova
















Assalamualaikum..............
                 salam sejahtera semua....   dah lama kakna menyepi tapi tak bermakna kakna tak berblog.hari ni kakna akan kembali berentry .buat masa permulaan ni kakna nak ucapkan kepada semua kawan-kawan semoga sihat walafiat dan mulakan azam tahun baru.sempena awal tahun dan permulaan tahun ini kakna nak beri pemanis kepada semua semoga hidup kita manis sentiasa jangan jadi kencing manis sudah.maksud kakna tak lain tak bukan memang manis tu la..... pavlova.ok jangan lupa senyum-senyum selalu untuk kemanisan hidup kita setiap hari....  sentiasa ceria bertambah rezeki...

POVLOVA
200ml telur putih ( 4 biji)
160gm gula kastor
1/4 sudu teh cream of tartar
2 sudu teh tepung jagung

HIASAN
200ml whipping cream
buah-buahan segar mengikut kegemaran.

caranya:
panaskan oven dengan suhu 120C.alaskan dulang dengan baking paper.pukul putih telur dan masukkan gula.pukul lagi dan masukkan cream of tartar.pukul sampai jadi merngue.kemudian ayak tepung atas telur tadi dan kaup balikkan hingga rata.kemudian bolehlah paipkan atas alas dulang tadi mengikut kehendak sendiri.bakar selama 1 jam atau nampak sikit kemerah-merahan.selepas masak biarkan di dalam oven 30 minit baru keluarkan untuk hiasan.