Wednesday, 25 January 2012

bingka kentang


Assalamualaikum.......
            selamat pagi..salam ceria semua untuk kawan2.sekejap aje.. masa berlalu.terasa tak sempat nak buat apa masa dah habis.

jom sarapan bingka kentang dengan kakna.semua kawan2 dah buat bingka ni.cuma kakna ketinggalan.untuk kelainan sedikit kakna lapiskan dengan warna coklat.cara dan resepinya tetap sama.

kakna dah tak tahu nak cerita apa lagi.jom layan resepinya.

BINGKA KENTANG.
bahannya:
2 biji kentang [rebus dan lenyek]
1biji telur
2/3 cawan gula pasir
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1/3 sudu besar minyak sapi- cairkan
3 sudu besar susu cair [jika suka]
1 sudu besar paste coklat

caranya:
kacau telur bersama gula hingga sebati.kemudian masukkan tepung berselang seli dengan santan dan kacau hingga sebati.tapis adunan ke dalam kentang yang sudah di lenyek dan kacau hingga sebati.kemudian masukkan minyak sapi dan kacau sebati.bahagi adunan dua bahagian satu di warnakan kuning dan satu lagi di masukkan paste coklat kacau hingga sebati.panaskan oven sementara itu sapu loyang dengan minyak dan panas dalam oven sebentar.keluarkan dan tuang adunan kuning dan ratakan masukkan dalam oven 2-3 minit. keluarkan dan tuang adunan coklat pula dan ratakan.masukkan semula dalam oven 2-3 minit.ulang hingga jadi lima lapisan.akhir sekali bakar adunan 15-20 minit.biar bingka betul2 sejuk sebelum di potong.kakna guna loyang 5x5".

1 comment:

  1. sesap nya bingka kentang, cocok unurk breakfast atau minum teh tengah hari.

    ReplyDelete