Friday, 13 January 2012

talam ubi kayu


Assalamualaikum........
                         selamat pagi... salam ceria dan selamat berhujung minggu.nak pergi mana cuti-cuti ni.kakna tak tahu nak ke mana lagi.anak-anak semua ada di rumah sedang bercuti.mesti masak atau keluar jalan-jalan.


ari ni kakna masih dengan kuih lagi.ada simpan sikit untuk buat kuih talam ubi.kuih ni memang kakna suka.tapi sukar nak dapat ubi kayu.


cuti-cuti masa tak banyak.ok jom kita layan resepi.


TALAM UBI KAYU
bahannya:
2 cawan ubi kayu yang telah disagat
11/2 cawan santan biasa
8 sudu besar gula pasir (ikut nak letak banyak mana)
secubit garam
pewarna kuning

Bahagian atas:
450ml santan pekat
1/2 cawan tepung beras
secubit garam
gula jika suka

caranya:
panaskan kukusan.sapu minyak pada loyang 8".panaskan sekejap loyang sebelum masukkan adunan.campur semua bahan untuk bahagian bawah dan masukkan dalam loyang dan kukus selam 5minit.sementara itu bancuh bahan atas.campur semua bahan dan tapiskan ke dalam periuk.kacau di atas api perlahan hingga terasa panas.jangan sampai berketul atau beku.tuang adunan ke dalam loyang dan tutup dengan aluminium boil.kukus selama 30 hingga 45 minit.biar sejuk betul-betul baru potong.

2 comments:

  1. assalam....salam kenal dari nuri & family blogsport

    talam ubi kayu....sedapnye ni peminat kuih yg berasaskan ubi kayu he he

    ReplyDelete
  2. Sedapnya talam ubi kayu ini khan.. btw..salam kenal dari melly. follower no.69

    ReplyDelete