Thursday, 12 January 2012

bengkang & bingka ubi kayu

 Assalamualaikum................
                            salam mesra dari kakna untuk semua...ceria-ceria hendaknya..........
ari ni kakna ada entri kuih aje...kakna orang utara ni panggil bengkang.sebenarnya bingka.. sama je caranya.

itu pendapat kakna la.. mana tahu lain caranya ntahlah.kakna suka bakar cara lama mengunakan arang.dalam oven pun boleh.kalau di kampung bolehlah guna arang.ok la jom layan resepinya.

BENGKANG UBI KAYU
bahannya:
4 cawan ubi kayu ( disagat)
2 cawan santan pekat
100 gm gula merah
1/2 cawan gula pasir
secubit garam

caranya:
4 cawan ubi kayu yang di sagat mesti di perah buang airnya.gula merah dan gula pasir dimasak hingga hancur gulanya.jangan terlalu banyak airnya.lebih kurang 1/2 hingga 1 cawan air.masukkan daun pandan ketika masak gula tadi.biar sejuk seketika.di dalam bekas masukkan ubi kayu,santan dan air gula serta secubit garam.kemudian masukkan dalam periuk dan kacau dengan api perlahan hingga tak nampak ubi berwarna putih lagi.sementara itu oven di panas kan terlebih dahulu 200C.sedia kan loyang 8" .alaskan loyang dengan aluminium boildan sapu minyak.tuang aduanan tadi dan ratakan.kemudian bakar hinnga nampak garing.biar betul-betul sejuk baru keluarkan dari loyang.

2 comments:

  1. assalamualaikum kak na
    sebut bingka utara teringat binka mak mertua. dia buat berjual. sedap lemak semua cukup. tapi anak menantu tak reti nak buat, hehe.

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam izah
    orang tua memang pandai.kita kalau boleh nak cepat dan mudah je..

    ReplyDelete