Tuesday, 17 January 2012

gulai tempoyak

selamat tenggahari..
                 dah siap masak!.   jom layan gulai tempoyak.gulai tempoyak ni bukannya resepi orang utara.walaupun kakna orang utara.kakna cubaresepi ni dan terus terlekat sampai sekarang.kakna pun dah tak ingat asalnya.apa pun memang anak dan hubby suka.untuk kawan2 yang memang dah arif biasa la kan.kalau ada lagi yang lebih special.kongsi je .. insyaallah.boleh cuba.resepi asal pun kakna dah tak ingat.ini yang biasa kakna guna.

GULAI TEMPOYAK
caranya:
300gm udang basah.
10 biji cili padi
2 biji cili hidup
1cm kunyit hidup
5 ulas bawang merah
1 cawan santan pekat
2 batang serai
1 helai daun kunyit
2 sudu tempoyak
1 sudu gula
garam secukup rasa.

caranya:
udang di bersihkan.mesin cili padi,cili hidup,kunyit,bawang merah bersama dengan santan.masukkan udang dan bahan yang di mesin ke dalam periuk.masak dengan api sederhana kemudian masukkan tempoyak.kemudian masukkan serai yang telah di ketuk dan gula serta garam secukupnya.bila sudah didih masukkan daun kunyit dan siap di hidang.

4 comments:

  1. asslam kak na,
    wah sungguh menyelerakan betul tengok lauk udang kak na ni..lagi2 kita ni masih teragak2 nak makan tempoyak..bilalah tu ya..dah beli ada dlm fridge, tapi belum berani nak cuba masak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakna suka digandingkan dengan udang sebab manis udang sangat sesuai.ayu cuba la mana tahu dapat terima..

      Delete
  2. Selamat siang kak na.. hmm sedap nya menu lunch hari ini, tumpang makan kak, melly bawa nasi hangat yah..hehe Me and hubby juga suka makan tempoyak dan udang.. mau coba lah recipe nya kak Na ini.. nampak mudah buat nya dan nampak yummy.. hehe

    ReplyDelete
  3. melly.. memang sedap di makan dengan nasi panas2.

    ReplyDelete