Wednesday, 19 October 2011

puding roti berkaremal

 assalamualaikum.........
                              terlambat ari ni kakna nak entri.kakna selalu buat puding ni.cuma ari ni baru nak masukkan dalam entri ni.
sebenarnya...puding ni ada perbagai.puding karemel saja,agak lembut sangat jadi yang masukkan roti keras sikit dan memang boleh di potong dalam berbagai bentuk.kalau nak tahu perbezaannya cuba la..

PUDING ROTI BERKAREMEL
bahan untuk untuk karemel:
1/2 cawan gula.
1/2 cawan air

bahannya:
4-6 keping roti potong
1 tin susu cair
2 biji telur
1 s.k esen vanila

cara untuk gula hanggus(karemel)
masukkan gula ke dalam loyang dan cairkan gula di atas dapur kacau hingga cair dan masukkan air.
biarkan di dalam loyang.
cara pudingnya:
satukan semua bahan dan masukkan ke dalam blender dan blend hingga hancur.tuang adunan ke dalam loyang gula tadi.kemudian kukus hingga masak.biar sejuk baru balikkan dalam dulang atau bekas lain.siap di hidang suam atau sejuk.

No comments:

Post a Comment