Thursday, 20 October 2011

ikan berlada

assalamualaikum...............
                         ari ni kakna tak ada entri yang best pun.saja letak entri ni sebab memang ada dalam album kakna.seingat kakna dulu2 memang kakna tak tahu langsung pasal memasak ni.kalau ikan cencaru kakna mesti buang kulitnya.dah susah nak buang kulinya lepas tu bila di goreng keras la pula.ada orang cakap jangan buang kulit baru sedap.ada yang kata kita malas la pula dan tak pandai.macam tu orang cakap.bila di cuba baru tahu.ikan yang kita tak buang kulitnya tak keras bila di goreng.sebab tu la kakna nak semua tahu dan cuba..

IKAN BERLADA
bahannya:
2 ekor ikan cencaru / jaket.
8 biji cili kering
4 biji bawang merah [jadikan bawang goreng
gula dan garam secukupnya

caranya:
ikan di cuci bersih dan di gaul garam kunyit macam biasa.goreng seperti biasa kita goreng ikan.ketepikan.cili kering di rendam dan mesin halus.panaskan minyak dan masukkan cili dan masak hingga pecah minyak.kemudian masukkan gula dan garam secukupnya.dah masak tuang keatas ikan tadi dan tabur bawang goreng siap di hidang.mudah.. kan.

No comments:

Post a Comment