Tuesday, 18 October 2011

kerabu bunga betik

assalamualaikum...............
                         ada sesiapa tak pernah makan bunga betik.mesti cuba.bagi kakna biar ada pahit sedikit baru ump.... kalau tak rasa pahit macam bukan bunga betik la pula.pahitnya tak la pahit sangat.dikira o.k la bagi orang yang biasa makannya.kalau nak kurang pahit tambah taugeh pun boleh.

KERABU BUNGA BETIK
bahannya:
300 gm bunga betik [asingkan dari dahannya
100 gm udang hidup
1 biji bawang besar
1/4 cawan beras
1/2 cawan kerisik
10 biji cili padi
2 cm belacan
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan pati santan
gula dan garam secukupnya

caranya:
basuh beras dan goreng tanpa minyak hingga kekuningan.kemudian mesin hingga halus.rebus bunga betik hingga didih dan toskan.bawang di potong nipis.udang di rebus hingga masak.cili dan belacan di mesin atau di tumbuk.masukkan ke dalam mangkuk besar.masukkan air asam jawa sedikit kemudian masukkan santan dan garam begitu juga gula.kacau rata masukkan kerisik dan beras goreng kacau rata.masukkan udang dan santan kacau dan masukkan bawang dan bunga betik dan kacau sebati dan rasa gula,garam dan asam secukupnya.siap bolehlah dihidang.

No comments:

Post a Comment