Wednesday, 14 September 2011

talam pisang




assalamualaikum..ari ni kakna ada entri talam pisang.kakna ni bukannya pandai sangat pasal buat kuih talam.bulan puasa ari tu kak ipar kakna bagi resepi ni.kakna cuba buat dah jadi macam atas tu..
boleh la kan.anak kakna bawa balik pisang ni.kakna pun tak tahu namanya.


kakna ada tanam di belakang rumah pisang ni tapi tak tahu namanya.yang satu tu pisang nangka.pisang ni walau pun dah ranum warnanya tetap hijau macam di atas tu.tapi sedap di makan mentah atau di buat masakkan.

bahannya:
lapisan bawah.
3 biji pisang [kalau pisang emas agarannya 8-10 biji
1/2 cawan tepung beras
50ml pati santan
5 sudu besat gula
secubit garam.

lapisan atas
1 cawan tepung beras
11/2 cawan santan pekat
secubit garam.

caranya:
panaskan air kukus. pisang di leyek dan campur dengan semua bahan lain .gaul rata dan masukkan dalam loyang.kakna guna loyang 8".masukkan dalam kukus selama 10-15 minit.sementara itu bancuh bahan atas.campur semua bahan atas dan kacau rata agar tak berketul
.kemudian tuang lapisan atas perlahan2.tutup dan kukus lagi 30 minit atau hingga masak.bila sudah masak biar sejuk dahulu baru boleh potong.

1 comment: