Friday, 13 April 2012
pau kacang hijau
salam petang jumaat..
jom minum petang dengan kakna.kuih pau lagi versi menghabiskan tepung pau.hari tu kakna buat dengan inti kelapa.yang ini kakna guna kacang hijau lak.teringat masa kecik2 dulu mak selalu buat kuih pau guna inti kacang hijau.sekarang tak ada orang jual guna kacang hijau.buat sendirilah..
resepi yang kakna guna dulu pun kakna ubah sikit maknanya tak sama.dulu guna mentega yang ini kakna guna shortening.ok jom tengok resepi.
PAU KACANG HIJAU
bahannya:
500gm tepung pau
4 sudu gula pasir
2 sudu kecil yis segera
2 sudu shortening
1 sudu kecil garam
air secukupnya.
caranya:
masukkan tepung dalam mangkuk besar.kemudian masukkan yis dan gaul rata.masukkan gula dan sorhtening sambil gaul rata.masukkan garam dan air sedikit-sedikit sambil uli hingga menjadi doh.macam biasa biar kan doh dan tutup hingga kembang lebih kurang 30 minit.kemudian uli semula dan bahagi doh kepada saiz yang di inginkan.masukkan inti dan biar doh naik semula baru kukus selama 30 minit.
inti kacang:
bahannya:
250gm kacang hijau ( rebus hingga empuk)
100gm kelapa parut
50 gm gula merah
50 gm gula putih
secubit garam
caranya:
rebus kacang hingga betul2 empuk.masukkan semua bahan lain dan gaul rata hingga sebati.masak dengan api sederhana agar inti betul2 kering dan sebati.siap bolehlah di guna.
Kak Na..masih ada kah pau nya.. mau dong buat sarapan pagi ini..hehe
ReplyDeletesalam, bestnya lah tgk pau ni...bestkan buat sendiri leh letak inti byk2..nyum
ReplyDeleteSalam kak Na thanks sudi follow akak ya ..
ReplyDeletesedapnya nampak pau tu makan waktu2 senggang gini mmg sedap tu