Assalamualaikum...
jom sarapan dengan pulut inti.tengok pulut inti kakna , sekali makan kenyang sampai petang.cuti2 sekolah ni macam ni la.masak apa pun habis.seronok la pula nak masak.masak biasa-biasa je la
PULUT INTI
bahannya:
500 gm pulut [kakna guna pulut susu]
200ml pati santan
secubit garam
INTI
bahannya:
200gm kelapa parut [putih saja]
50gm gula merah
beberapa sudu gula pasir
daun pandan
secubit garam
caranya:
pulut di rendam kemudian kukus hingga masak.campur sedikit garam ke dalam pati santan.angkat pulut dan masukkan dalam bekas lain.masukkan santan dan kacau rata.kemudian masukkan semula ke dalam periuk dan kukus sekejap saja dalam masa 5-10 minit.angkat dan hidang.
cara intinya.
gula merah di masak dengan sedikit air hingga hancur kemudian tapiskan.dalam periuk masukkan kelapa, gula dan gula merah tadi.masukkan juga daun pandan dan secubit garam.kacau di atas api hingga sebati.siap di hidang dengan pulut.
No comments:
Post a Comment