Sunday, 20 November 2011
kerabu ringkas
selamat tenggahari.dah makan ke.. kakna baru nak masukkan entri ni.tak apa esok boleh cuba senang je.resepi ni kakna tak ambil dari mana2.resepi ni ayah kakna yang ajarkan pada kakna masa remaja dulu.sesekali kakna buat juga sekarang ni. bila ada daun putat ni.di tempat lain kakna tak tahu la pula di panggil apa.pokok putat ni ada buah merah yang juga boleh dibuat ulam.pernah kawan kakna buat sambal untuk dirasa.boleh tahan rasanya.
KERABU RINGKAS
bahannya:
2 ikat daun putat
3 ekor ikan kembong
1 biji bawang besar
10 biji cili padi [boleh lebih jika suka]
perahan limau nipis secukupnya.
garam
caranya:
ikan kembong di bersih dan rebus.ambil isinya saja.daun di potong halus.bawang juga di mayang nipis.cili padi di potong halus.di dalam bekas masukkan daun putat,bawang,cili dan isi ikan.di gaul rata kemudian masukkan garam secukupnya.perah limau nipis secukup rasa.kakna guna sepotong saja limau nipis.siap di hidang.
No comments:
Post a Comment