Sunday, 9 October 2011

urap pegaga


assalamualaikum.....
                            dah petang pun.kakna baru nak masukkan n3 tenggahari.tak apa esok2 boleh cuba buat.kakna guna resepi sediri ari ni.kebiasaannya orang tua kakna guna resepi macam ni la untuk buat kerabu kelapa mentah.



yang ini dah siap dan boleh di hidang



  URAP PEGAGA.
bahannya:
250 gm pegaga
100 gm kelapa parut
6 biji cili kering
1 biji bawang besar
30 gm udang kering
sedikit air asam jawa [jika suka
gula dan garam secukupnya

caranya:
pegaga di bersihkan dan potong halus.tumbuk cili kering hingga lumat masukkan udang kering.tumbuk lagi hingga lumat.kemudian masukkan gula dan garam.bawang di potong nipis2.kemudian campurkan semua bahan dengan pergaga dan gaul rata.rasa secukupnya masin.manis dan asamnya.siap di hidang.

1 comment: