Tuesday, 11 October 2011

masak asam

 assalamualaikum...............
                    salam sejahtera.kakna asyik lambat je nak entri dua tiga ari ni.sebab jaga mertua yang uzur.kakna tidak ada resepi istimewa ari ni.cuma ada resepi biasa je....selalunya resepi ni orang utara masak untuk orang yang sakit berpantang atau bersalin.bagi kakna yang tak berpantang pun suka resepi ni.makan dengan nasi panas2 memang tak nampak orang lalu la...

resepi ni boleh guna ikan atau daging kebaisaannya.ikan kering pun boleh...
kalau nak tahu rasanya kena lah cuba..
 
MASAK ASAM
bahannya:
500 gm daging [atau isi ikan
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
2cm halia
2 batang serai [jika suka
2 biji cili hidup
1 sudu besar lada hitam
1/2 mangkuk air asam jawa
gula dan garam secukupnya

caranya:
goreng ikan atau daging hingga masak,ketepikan.dengan minyak yang sama masukkan bawang besar,bawang putih dan halia yang di potong atau jika suka boleh juga di mesin.agak dah lembut bawang masukkan air asam dan lada hitam yang di tumbuk.kemudian masukkan serai dan cili.kemudian masukkan daging atau ikan.tambah gula dan garam secukupnya.siap di hidang.untuk kuahnya.jika nak pekat kurangkan airnya.kakna buat pekat.

No comments:

Post a Comment