Thursday, 8 December 2011

sambal tempe



jom tambah menu tenggahari.makan tempe tak semestinya jawa.sekarang semua orang pandai makan.tak kira makanan cina,india dan siam.kekadang tu cuma guna resepi asal di ubah suai dengan makanan kita yang tak halal boleh jadi halal.cuma contoh je tengok resepi lain(tak halal).kakna belajar ni pun dekat orang yang pandai masak jenis ni.kalau sesiapa yang belum cuba boleh cuba.sebenarnya ada perbagai cara dan resepi tempe ni.buat masa sekarang ini lah resepi kakna mungkin lain kali kakna syer yang lain.tempe ni sekarang sampai utara pun ada jual.dulu memang payah nak jumpa.sekarang ada di mana2 je...

SAMBAL TEMPE
bahannya:
2 keping tempe
3 biji kentang
2 biji bawang besar
3 keping tauhu
1/2 cawan kacang tanah
10-15 biji cili kering
gula dan garam secukupnya.

caranya:
tempe di potong nipis dan goreng.kentang juga dipotong panjang dan goreng.kacang tanah di goreng hingga ranggup.bawang di potong panjang dan goreng.semua bahan di goreng terlebih dahulu kecuali cili.cili di mesin hingga hancur(untu sambal).panaskan minyak dan tumis cili hingga pecah minyak.kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa.kemudian masukkan semua bahan yang telah di goreng tadi dan gaul hingga rata.bila rata siap di hidang.

No comments:

Post a Comment