Wednesday, 7 December 2011
sambal petai
Assalamualaikum..........
jom layan sambal petai untuk menu tenggahari.tak cukup nasi nanti kena dengan sambal petai ni.kakna guna petai yang masih baru.ambil sekali dengan kulit.baru sedap dan terasa petainya.kalau biji saja pun boleh.untuk melembutkannya rebus terlebih dahulu petai ni.kakna kikis kulit petai sebelum masak.ari ni kakna buat sambal petai dengan udang.sebenarnya sambal ni boleh di gabungkan dengan ikan bilis dan daging ayam pun sedap.yang lain belum cuba lagi.
SAMBAL PETAI
bahannya:
10-15 biji cili kering
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
250 gm udang
5 keping petai
gula,garam dan asam jawa secukupnya.
belacan jika suka.
caranya:
petai di siang dan potong kecil.cili di kisar bersama bawang putih dan merah.panaskan minyak dan tumis cili hingga pecah minyak masukkan petai dan tambah sedikit air jika kering.bila petai dah empuk. masukkan udang,gula,garam dan asam jawa.kacau dan masaklah seperti biasa kita masak sambal.siap bolehlah di hidang.
salam kakna.....sambal petai poooojaaaannn hatiku....hihihihi
ReplyDeletesalam liza..memang kegemaran ni..
ReplyDelete