Saturday, 29 October 2011

popia goreng

selamat pagi......
           dah sarapan ke....jom kita sarapan dengan popia sedap.....kalau nak mudah nak buat popia buat semalam simpan dalam peti ais.bila nak makan baru goreng.bila dah ada dalam peti ais tu senang je la kerja kita.kakna buat petang semalam pagi ni kakna goreng untuk sarapan ada lagi simpan untuk petang lak.kakna guna kulit popia yang 50 helai banyak kan..

POPIA GORENG
bahannya:
1 bungkus kulit popia (50 helai yang besar)

untuk intinya:
1 biji sengkuang
2 batang karet
200 gm taugeh
200 gm udang hidup
1-2 biji bawang putih
garam dan sedikit perasa

caranya:
kulit popia seeloknya keluarkan dari peti ais terlebih dahulu.jangan biar lama sangat di luar.sagat dengan penyagat sengkuang dan karet.ketepikan.panaskan 1 sudu besar minyak masak dalam kuali.kuali yang agak muat untuk masukkan semua bahannya.kemudian tumiskan bawang putih hingga garing masukkan udang yang telah di cincang.kacau dan masukkan sengkuang,karet dan taugeh.kacau dan masukkan garam dan perasa secukupnya.kacau hingga masak dan sebati.kemudian angkat dan masukkan ke dalam penapis agar air lebihan sayur tadi kering.koyak kulit popia sehelai dan letakkan sesudu inti dan gulung.jangan lupa gam tepi kulit popia.dah siap bolehlah di goreng atau di simpan dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment