Monday, 8 August 2011

kek puding karemel

Assalamualaikum !! ari ni dah pun lapan ari kita berpuasa.kakna tak ada idea nak masak apa untuk berbuka.bukannya apa nanti masak banyak tak habis lak.membazir namanya.
baju raya pun belum mula jahit lagi.sibuk dengan adam.yang tak boleh duduk diam.
ari ni kakna nak masukkan kek puding karemel yang kakna buat sebelum puasa ari tu.
semperna menyambut ari jadi ayah dan adam.



                           percubaan pertama kali terus jadi





                                
  ini pula buat untuk birhtday ayah dan adam di kampung.



            ini bila sudah di potong.tu dia kek karemel kakna untuk percubaan yang ke dua.



kek puding karemel.

untuk karemel:
60gm gula
1-2 sudu besar air


puding.

4 biji telur
500 ml susu segar
70gm gula kastor
esen vanila

kek span.

70gm tepung gandum
60gm gula kastor
2 biji telur
20gm butter-cairkan

untuk karemel.
gula di atas tadi di masak atas dapur dengan api perlahan
sehingga perang dan masukkan air.
tuang kedalam loyang.

untuk puding.
panaskan susu dan gula dengan api perlahan.
angkat dan masukkan telur dan esen vanila.
kacau perlahan dan tuang atas karemel.

untuk kek span
Asingkan putih telur.pukul putih telur dengan setenggah gula hingga jadi marigue.
pukul kuning telur dengan separuh gula tadi.
ayak tepung ke dalam telur kuning tadi.
setelah sebati campurkan putih telur tadi dengan hanya kaup balikkan.
akhirnya masukkan  butter cair dan sebatikan.
tuang atas puding dan bakar secara double-boil.
selama 40 minit atau masak.dengan suhu 170 c.

2 comments:

  1. As salam... Terasa nak try la resepi ni... Ramsi yg dah cuba kan? Ni guna pan saiz apa ya?

    ReplyDelete
  2. kakna guna saiz 8".kalau saiz 7" nampak lagi tinggi.

    ReplyDelete